Barbarić: Mostar je žarište načela vođenja politike u BiH

Vijesti 23. jan 201710:11 > 10:13
N1

Godinama građani Mostara čekaju na održavanje lokalnih izbora u ovom gradu. Pomaka na ovom polju još uvijek nema. Planirani prošlosedmični sastanak Čović - Izetbegović nije održan, a kada će se ključne strane koje mogu riješiti ovo pitanje sastati još uvijek nije poznato.

Iako Gradsko vijeće ne postoji već 4 godine, Grad Mostar ima budžet. No o višemilionskom budžetu i načinu njegova punjenja, ali trošenja nikada dosad, uprkos zakonskoj obavezi, nije bila organizirana javna rasprava, a prema najavama ona bi se sutra trebala održati.

Građani od gradonačelnika i vlasti traže da se predoči šta se desilo sa nalazima revizije 2015. godine, a o svemu što se dešava (i ne dešava) u gradu – komentarisao je politički analitičar Dražen Barbarić.

On tvrdi da Mostar nije ništa drugo do žarište načela vođenja politike u BiH. “Tri nacionalne zajednice i njihovi odnosi su generator problema u BiH. Odnos Srba i Bošnjaka odvija se na zacrtanim područjima, a kod odnosa Hrvata i Bošnjaka to nije slučaj, i zato je to važno”, kazao je Barbarić.

Smatra da kada se posmatraju lokalni izbori – sve se svodi na osvajanje prostora, povlačenje koridora, vodi se u virtuelnom svijetu gdje je i prenesena ratna matrica – ocijenio je.

“Mostar je grad slučaj i legitimno je govoriti o takvim situacijama. Ključni problem Mostara nije nedostatak volje kao kod političkih elita. Mostar bi bio uređen za godinu dana, ali je sve dosta zamršenije”, pojasnio je Barbarić.

“Radi se o sukobu dva modela za teritorijalizaciju grada. Rješenje? Nisam optimista, nemam insajderskih informacija. Ne postoji vanjski pritisak i momenat koji bi prisilio elite da dođe do zbližavanja vizija”, istakao je.

Barbarić kaže da se treba voditi stvaranjem funkcinoalne lokalne samouprave koja će ujedinjavati elemente obje političke vizije u Mostaru.

Čak i ako se izbori ne dogode – građani bi funkcionisali po inerciji, a ako dođe do izbora – i pitanje ne bude riješeno, sve će ući u ciklus nedostatka volje. “Ništa se senzacionalno neće dogoditi”, stav je Barbarića.

Misli da Mostar nije harmonizovan u odnosu na ostale jedinice u bIh, a ako Mostar želi biti cjelina – mora harmonizovati lokalnu samoupravu.

“Ne bi bilo loše da Mostar ide u paketu sa krupnim izmjenama koje BiH čekaju u priči oko EU integracija. Budžet grada je primjer inercije. Donošenjem budžeta održavate hladni pogon na koji su građani navikli. Budžet je pitanje dogovora elita, i iz poimanja njihove perspetkive – je plijen”, ocijenio je Barbarić.

On je između ostalog dodao da ako BiH krene na put EU integracija, koje će zahtijevati krupne promjene, da bi BiH bila nalik funkcionalnim zemljama EU, imat ćemo percepciju stanja – da nećemo znati šta nas čeka dalje.

Kazao je da problemi svakodnevno izlaze na površinu, a političke elite shvate da imaju različite interese. “Situacija će biti zategnutija”, dodao je Barbarić, koji je za kraj istakao da što više suštinska pitanja dolaze pred oči javnosti – odnosi će biti sve zategnutiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.