Cvijanović nije stigla na saslušanje u Tužilaštvo BiH

Vijesti 23. jan 201710:55 > 14:10
N1

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović trebala se danas pojaviti na saslušanju u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u svojstvu osumnjičene u predmetu za kazneno djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda.

Kako je za N1 potvrdio Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, dostavnica poziva za premijerku Željku Cvijanović nije uredno iskazana, pa je upućen novi poziv. 

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH ranije je, osim Cvijanović, uputilo pozive za saslušanje Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i Mirka Šarovićam, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Oni će biti ispitani u svojstvu osumnjičenih u predmetu za kazneno djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda iz članka 239. KZ BiH.

Član 239. Krivičnog zakona BiH odnosi se na ‘Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava’ i glasi:

“Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

Podsjećamo, krajem prošle godine tužilac Odjela III Tužilaštva BiH u svojstvu osumnjičenog ispitao je i Milorada Dodika, predsjednika RS.

U predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi zbog organizovanja referenduma izjave je do sada dalo svih devet članova Komisije, od koji četiri kao osumnjičeni, a pet, koji su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao svjedoci, najvjerovatnije, zbog njihovog imuniteta.

Kao osumnjičeni su, osim Reljića, saslušani i predsjednik Komisije Siniša Karan i članovi Milan Petković i Goran Zmijanjac, a kao narodni poslanici Perica Bundalo, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić i Zdenka Gojković, te delegat iz Kluba iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda Srpske Vojislav Gligić, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Vukota Govedarica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.