Politika i ljudi unutar kuće krivi za situaciju u BHRT-u?

Vijesti 23. jan 201717:59 > 19:02
N1

Samostalni sindikat radnika BHRT-a organizovao je protest upozorenja zbog neriješenog problema finansiranja. Protest upozorenja, kako su rekli, članovi sindikata organizuju zbog katastrofalne financijske situacije u kojoj se BHRT godinama nalazi i zbog čega je ugrožena egzistencija radnika i njihovih porodica.

Predstavnicima vlasti dat je rok od dva mjeseca da riješe pitanje stabilnog finansijsiranja, kako ne bi proteste preselili pred njihove institucije.

Zastarjela televizijska oprema, prostorije koje nisu renovirane još od vremena Olimpijskih igara u Sarajevu – uslovi koji često dovode u pitanje i život uposlenih, ali koji nikad nisu ugrozili dignitet i ulogu javnog servisa. Međutim, politička nezainteresovanost za nezavisnu televiziju, te neefikasan sistem naplate RTV takse ovu kuću i njene radnike doveli su na rub egzistencije.

“Ovdje radnici svako jutro ustaju i svako veče liježu sa istom mišlju – da li ću dobiti narednu platu, hoću li moći da isplatim kredit, hoću li moći da prehranim porodicu”, kazala je Svjetlana Topalić, potpredsjednica Samostalnog sindikata radnika BHRT-a.

Ipak, proizvodnja programa ostaje na zavidnom nivou, kažu, možda i najbolja u posljednjih 20 godina. Iza svega stoji ekipa od oko 850 uposlenih, čije je finansiranje iz mjeseca u mjesec nemoguća misija. Šaltere za plaćanje RTV takse posjećuje sve manje građana.

Prije svega odgovornost politike je u tome što je omogućen katastrofalno loš sistem naplate RTV takse, koja je zakonska obaveza građana BiH.

Troškovi za proces digitalizacije dodatno opterećuju sistem. Trenutno, spas je u novom načinu naplate RTV takse, putem računa za električnu energiji, jedinstven je stav.

“Taj jedinstven stav ponovo treba staviti u parlamentarnu proceduru i prihvatiti ga kao privremeno rješenje, do konačnog modela naplate RTV takse koji će biti nezavisan, funkcionalan, i koji će osigurati finansijsku nezavisnost javnih servisa”, poručila je Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari .

“Ovo svakog dana ide sve gore i gore. Naravno, rješavanje ovog pitanje jeste politički pritisak na javni servis, pokušaj stavljanja pod političku kontrolu, a onog momenta ako ocijene da su uspjeli u tome, onda će doći i rješenje tih problema”, istakao je Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Međutim, iako su dobili poršku brojnih sindikalnih, nevladinih organizacija i udruženja, podrška je izostala od svih kolega BHRT-a, koji smatraju da je pored odgovornosti politike, koja je danas potencirana, velika odgovornost na ljudima unutar kuće.

“Sindikat radnika pozvao je i državne i entitetske organe revizije da u sva tri javna emitera utvrde činjenično stanje i kazne odgovorne za milionske dugove, koje štite politika, ali i pojedini mediji”, dodao je Željko Bajić, predsjednik Sindikalne organizacije BHRT-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.