Trasa koridora 5C (ne) tjera srpske povratnike iz Mostara

Vijesti 23. jan 201718:09 > 19:04
N1

Javna prezentacija trase koridora VC, koja prolazi kroz područje na jugoistoku Mostara izazvala je burne reakcije mještana naselja kroz koje bi ova dionica trebala proći. Nova trasa neprihvatljiva je kažu u potpunosti, te traže njeno izmještanje na okolna brda.

Protiv ove trase prije pola godine peticiju je potpisalo preko 3.200 mještana južnih mostarskih naselja.

Među onima čija se poljoprivredno imanje nalazi neposredno na trasi je Željko Čolović. Od poljoprivrede kaže njegova porodica živi, te sve ono u što je godinama ulagao, priča nam, moglo bi biti i uništeno.

“Mi se bunimo protiv koridora VC zato što će proći preko oranica, a mi od toga živimo. Ovdje niko ništa ne radi, tu je uglavnom pravoslavno i muslimansko stanovništvo koji živi isključivo od poljoprivrede”, otkriva Željko Čolović, mještanin Malog polja.

Nova prezentirana trasa koja prolazi kroz vinograde, zaobilazi aerodrom te ide preko plodnih obradivih površina Ortješa, Kosora i Malog Polja, preko rijeka Bune i Bunice za mještane ovih naselja je neprihvatljiva.

“Nijedan grad u Evropi nema da gradi autoput blizu svog grada. Svako gleda da ga odmakne od grada. Imate Hrvatsku koja je odmakla po 40-50 km od nekih komunikacija”, podsjeća Miralem Kuko, mještanin Malog polja.

No cijela priča dodatno se ispolitizirala kad je rečeno da predložena trasa tjera povratnike koji su se posljednje decenije vratili u ovaj kraj.

“Iselit će ovaj narod pravoslavni što se vratio u dolinu Neretve iz Mostara”, smatra Čolović.

A stručnjaci tvrde kako se ova trasa kosi sa svim smjernicama projektiranja autoputeva.

“Nikakve logike nema da autoput ide baš ovom trasom, jer to znači da će on prolaziti paralelno sa aerodromom, a to je po svim svjetskim standardima nedopustivo”, tvrdi Srećko Čolović, arhitekta.

Mještani zahtijevaju da se uradi druga trasa koja bi išla obodom Podveležja, međutim direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić kaže da je ova trasa najpovoljnija i blizu 200 miliona KM jeftinija od one na obroncima Podveležja.

Rješenje koje je izabrano je izgradnja tunela koji bi išao ispod područja na kojem se nalaze naselja i poljoprivredno zemljište na ovoj dionici, čije je uništavanje, kako tvrde u Autocestama, minimalno .

“Ono što mi imamo sada, potvrđeno je da se tu radi o uklanjanju nekoliko kuća, a u kojima niko ne živi. Naravno postoji jedan dio plodnog zemljišta koji se mora uništiti, ali to je od 26 do 30 metara širine”, kaže Adnan Terzić.

A mještani upozoravaju, ako se dionica ne izmjesti na okolna brda direktno će narušiti krajolik i kulturno-historijsko naslijeđe, a stanovništvu oduzeti egzistenciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.