Fondacija koja stipendijama omogućuje ostanak mladih u BiH

N1

Više od dvije stotine studenata i srednjoškolaca svake godine dobije stipendiju Fondacije "Izvor nade". Stipendisti dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a u Sarajevu dobiju smještaj, ali i sve potrebne uslove za studentski život.

Rusmir Malkočević je državni prvak u atletskoj disciplini 400 metara i student ekonomije. Njegov kvalitet stipendijom je nagradila Fondacija “Izvor nade”.

“To mi mnogo znači, kako meni, tako i mojim roditeljima. Zaista je velika odgovornost kada pošaljete dijete u Sarajevo, da se tamo i osamostali. Veoma je bitno da ga date u dobre ruke. Jako sam zahvalan fondaciji ‘Izvor nade’ koja me također podržava u atletici, kojom se bavim. U svakom pogledu mi izlaze u susret, podržavaju me i jako sam im zahvalan”, kazao je Rusmir Malkočević, stipendista fondacije “Izvor nade”.

Abdullah Fazlić je u Sarajevo došao iz Velike Kladuše i student je prve godine medicine. Njegov novi dom u glavnom gradu obezbijedila je ista fondacija.

“Sviđa mi se atmosfera u domu i jako se lijepo osjećam. Imam sve što mi je potrebno za studije. Nadam se da ću ovdje ostati i nastaviti svoje školovanje”, otkrio je Abdullah Fazlić, stipendista fondacije “Izvor nade”.

Sadašnji i bivši stipendisti fondacije su uspješni mladi ljudi, uspješni biznismeni, inovatori, ali i osvajači medalja u raznim sportovima. Iz Fondacije kažu, cilj im je zadržati mlade u Bosni i Hercegovini.

“Ukoliko se, prije svega, obezbijedi kvalitetna edukacija, da oni mogu iskazati ono što zaista jesu i pokazati svoje vrijednosti, mladi će ostati u Bosni i Hercegovini. S duge strane, treba im obezbijediti da kroz svoje školovanje dobiju prvo prakse u svojim strukama, a kasnije i zaposlenje”, naglasio je Tarik Agetović, direktor Fondacije “Izvor nade”.

U čitaonici Studentskog doma “Izvor nade”, stipendisti fondacije uče i pripremaju se za svoje studentske obaveze. U tome im, pored vršnjaka, pomažu i starije kolege, koje su ranije bili stipendisti fondacije.

“Educiramo mlade o svim bitnim vještinama i kompetencijama koje treba da posjeduju. Na taj način promoviramo i prave vrijednosti”, kazala je Dženita Čizmić, stipendistica fondacije “Izvor nade”.

Za sedam godina postojanja Fondacija “Izvor nade” stipendirala je veliki broj danas uspješnih ljudi u svojim oblastima. Studentima su podrška i nakon završenog fakulteta. Nadaju se da će u budućnosti bivši stipendisti svojim donacijama pomagati studente koji dolaze. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.