Pejić: Uz vozače primjećeno neodgovorno ponašanje pješaka

Vijesti 25. jan 201708:52 > 09:22
N1

U Kantonu Sarajevo prisutno je mnogo problema, dijelom zbog dotrajalog sistema i zanemarenog, a dijelom zbog loših prethodnih uprava.

Saobraćaj u Kantonu Sarajevo ima svojih problema, naročito gradski. Novi zakon o saobraćaju predviđa strožije kazne i sankcije.

Gost Novog dana bio je Igor Pejić, sekretar ministarstva prometa i komunikacija BiH. 

Zakon je donio određene promjene. Promatrajući sigurnost cestovnog prometa tri elementa se uočavaju. Na našu žalost, preventivne mjere ne daju rezultate. U proteklih 10 godina imamo blizu 3.600 mrtvih na cestama. To je broj koji ukazuje da nešto definitivno ne valja. Ostale su nam korektivne i represivne mjere“, rekao je Pejić.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo, a oba Doma usvojila Zakon na kojem je naglasak na represivne mjere – pooštravanje sankcija za vozače koji ne poštuju Zakon.

Povećane su kazne za prekoračenje brzine, jer je to jedan od glavnih uzročnika prometnih nesreća. Povećane su i ostale kazne”, kazao je Pejić.

Ubuduće i pješaci će morati voditi više računa o kretanju, ukoliko ne žele biti sankcionisani.

U Sarajevu je primjetna pojava iznimnog neodgovornog ponašanja pješaka, time se ne umanjuje odgovornost vozača. Neodgovorni pješaci, uz neodgovorne vozače, ne shvaćaju da njihovo ponašanje doprinosi tragičnim događajima. Zato su predložene i usvojene izmjene zakona o pravilima kretanja pješaka.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.