Karajbić: Biološki sat otkucava, zakon hitno potreban

Vijesti 25. jan 201709:43 > 09:50
N1

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na sjednici Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regionu koja nema usvojenu i usaglašenu zakonsku regulativu o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom. U Republici Srpskoj i Brčko Distriktu postoje uredbe koje regulišu ovu oblast, međutim, FBiH po ovom pitanju još uvijek zaostaje.

Svaki šesti par u BiH je suočen sa problemom neplodnosti. Jedan tretman biomedicinski potpomognute oplodnje u klinikama ima cijenu između 4.000 i 8.000 KM, a treba biti svjestan da prvi pokušaj u većini slučajeva ne bude uspješan.

Ovako visoke cifre nedostižne su većini bh. građana, a jedina opcija za tretman je iznalaženje finansijskih sredstava putem bankarskih kredita.

Gost Novog dana bio je Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP-a u Parlamenta FBiH, koji je sa svojom suprugom dobio blizance vantjelesnom oplodnjom.

Bili smo 9,5 godina u braku kada smo putem vantjelesne oplodnje dobili kćerku i sina kao blizance. Taj put ne bih poželio nikome, jer ima posljedice fizičke i finansijske, kao i psihičke. Tada vidite nesavršenost kompletnog zdravstvenog sistema u BiH. Pokušavate se liječiti, pa čak i alternativno. U jednoj ustanovi u BiH smo to riješili bez ikakvih problema. Teško je kada vam kažu da je sve uredu, ali nema djece“, ispričao je Karajbić.

On je naglasio da u BiH postoje stručnjaci u zdravstvu koji imaju znanje iz ove oblasti i primjenjuju tehnike da ljudi imaju priliku dobiti roditeljski osjećaj.

Niko nema biti protiv ovakvog zakona, jer on postoji u svim zemljama regiona, u evropskim zemljama. U RS-u se finansiraju dva besplatna pokušaja. Ovdje je riječ o borbi za nove živote, o pravima parova da imaju potomstvo. Niko nema pravo spriječavati nekoga da ima potomstvo. Mislim da je to presebično na ponašanje prema zakonu, taktika da se odugovlači.”

Prema riječima Karajbića, sprovedene ankete su pokazale da nijedan zakon nije imao veću podršku građana.

Što se tiče vjerskih pogleda treba reći da ako postoji u Hrvatskoj, u EU, nema razloga da ne postoji ovdje. Po islamu se dozvoljava ovaj način. Do Boga je da li će se primiti, nastaje Božijom voljom.

On je istakao da se kod nas sve politizira, ali da ovo nije političko već medicinsko pitanje.

Izgleda da je problem ko je predložio Zakon. Evo neka bilo ko predloži zakon u skladu sa EU, mi smo spremni podržati. bilo koji amandman prepravke mi smo spremni prihvatiti, ali nismo spremni ne prihvatiti ga.”

Poslanik SDP-a u Parlamentu FBiH kaže da opstruiranje ovog zakona nije ni zbog farmaceutskog lobija.

Ovo je u interesu svih, pa i onih koji prodaju te lijekove.”

Za kraj je naglasio da biološki sat otkucava parovima zbog čega je zakon potreban što je prije moguće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.