Mađarska daje 50 stipendija studentima iz BiH

Anadolija

Vijeće ministara BiH danas je utvrdilo i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog programa obrazovne i kulturne saradnje između Ministarstva civilnih poslova i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske 2017. - 2019.

Prema Programu, Mađarska nudi godišnje stipendije za 50 bosanskohercegovačkih studenata da nastave studije u Mađarskoj na mađarskom ili engleskom jeziku, i to 20 stipendija u oblasti poljoprivrede i prirodnih nauka, 20 stipendija u oblasti inženjerstva i ekonomije i pet stipendija za jednociklusne studije u oblasti medicine za pune dodiplomske ili postdiplomske studijske programe. Također, mađarska strana nudi pet stipendija za pune doktorske studije na engleskom jeziku u bilo kojoj oblasti od interesa. Pored besplatnih studija, Mađarska će bh. studentima osigurati smještaj u univerzitetskim kampusima i studentskim domovima,  zdravstveno osiguranje i mjesečnu stipendiju.

U skladu s ovim programom Bosna i Hercegovina nudi mogućnost mađarskim studentima da nastave studije na nekom od univerziteta u BiH na način i pod uvjetima predviđenim u okviru Centralnoevropskog programa razmjene za univerzitetske studije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.