Novinar DW-a pojasnio da li će Njemačka sankcionisati Dodika

Vijesti 25. jan 201717:25 > 19:30
N1

Nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, sada su sve oči uprte ka zemljama Evropske unije, te se čeka hoće li i neka od njih krenuti stopama SAD-a.

O tome hoće li Njemačka prva krenuti stopama Amerike, govorio je novinar bh. redakcije Deutsche Wellea Mehmed Smajić.

Prema trenutnim informacijama nema ni riječi o tome, a njemačka Vlada će pokušati izvršiti utjecaj drugim sredstvima, mada o sankcijama malo ko govori. Međutim, predsjedavajući Odbora za ljudska prava Michael Brand zatražio je da Njemačka uvede sankcije. On smatra da diplomate u Briselu ne smiju ćutke posmatrati šta se dešava. Brand je i član Bundestaga te onda nije teško zaključiti da se radi o utjecajnom političaru. On je član i nekoliko drugih odbora i dobar poznavalac prilika u BiH i dobro govori i bosanski jezik“, istakao je Smajić za N1. 

Na pitanje da li je njemačka kancelarka Angela Merkel komentarisala sankcije američke administracije Dodiku je odgovorio: “Njemačka kancelarka se nije oglašavala. Njen stav je dobro poznat – ona podržava BiH na njenom evropskom putu, a to je ponovila i na sastanku sa Andrejem Plenkovićem. Slične stavove je ponovila i na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH, gdje je kazala da podržava evropsku perspektivu BiH. Ne smijemo zaboraviti da kancelarka ističe da je na bh. političarima da urade svoju zadaću i da to nije posao Merkel i EU“.

Novinar bh. redakcije Deutche Wellea je za N1 komentarisao i pisanje njemačkih medija o situaciji na Balkanu.

Njemački mediji navode da je Balkan u sjenci velikih kriza gdje tinjaju konflikti koji bi mogli prerasti u oružane sukobe, što je malo pretenciozne po mom mišljenju“, rekao je.

O tome da li je šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier spominjao sankcije SAD-a Dodiku je kazao: “Nije ništa rekao i nema ni naznaka da će to uraditi, a njegov stav je jasan kao i stav Merkelove – sa ciljem podsticanja reformi i njenog napretka ka članstvu u EU“.

Kada je u pitanju situacija između Kosova i Srbije je istakao kako Njemačka pomno prati sva dešavanja, pa tako i na Kosovu, kao i da je prva među zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova.

Na pitanje da li će Njemačka novčano pomoći BiH, Smajić je za N1 kazao: “Bh. strana još nije dostavila koje konkretne pomoći su potrebne poljoprivredi BiH, a tako je i rekla njemačka ambasadorica u BiH. Njemački ministar poljoprivrede je obećao pomoć, ali iz BiH nisu stigli nikakvi prijedlozi“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.