Ćudić: Djeca ne smiju biti privilegija kreditno sposobnih

Vijesti 26. jan 201708:27 > 08:41
N1

U Parlamentu FBiH nacrt Zakona o potpomognutoj oplodnji je dobio podršku, a prije toga usvojena je inicijativa Sabine Ćudić da se prošire prava za biomedicinski potpomognutu oplodnju.

Ćudić je kazala da je ovo jedino mjesto na svijetu koje je ograničavalo potpomognutu oplodnju do 36 godine. “Pomjerili smo je do 40 godine, a ona može ići i dalje. Moram naglasiti da je ova mjera flaster na jednoj velikoj rani. Ovo je privremena improvizacija mjere, jer se ovo pitanje mora rješavati na najvišim instancama.”

Ćudić smatra da se pitanje budućnosti BiH mora riješiti na Vijeću ministara BiH. “Ali zbog naših ustavnih rješenja, mora se rješavati na nivou entiteta, i to podržavamo.”

Entitet Republika Srpska je regulisala ovo pitanje, a FBiH pravi tek prve korake. Da li KS izdvaja sredstva za parove?

KS formalno pravno izdvaja sredstva kroz budžet za KCUS, mada oni nisu u stanju niti imaju tehnologiju za obavljanje toga. Ako govorimo o refundaciji, govorimo o privilegiji bogatih jer ta procedura košta od 5.000 do 30.000 KM. Par mora biti finansijski sposobni da se upuste u to, a da se naknadno bave refundacijom. Djeca ne smiju biti privilegija kreditno sposobnih“, kazala je Ćudić za N1.

Zašto nema volje da se ovako bitan zakon usvoji i ko ga koči?

Radi se o političkom potkusurivanju. Izlazilo se desnim tendencijama HDZ-a, iako se u Hrvatskoj finansira medicinski potpomognuta oplodnja. Šokantna je izjava jednog kolege iz SDA koji je kazao ‘da neće dozvoliti da ovaj zakon predlaže niti jedna stranka osim SDA’. Djeca su postala dio političkoj potkusurivanja“, izjavila je Ćudić za N1.

Prije nekoliko dana Sabina Ćudić je objavila zanimljiv status, koji je u sebi sažeo mnogo toga, a počinje rečenicom: “Ja ništa u životu nisam postigla sama…”

U javnom životu imamo odgovornost da demistificiramo poruku koju šaljemo. Željela sam poslati poruku drugim ženama da iza svega u mom životu stoje i drugi ljudi koji mi pomažu. Kada ostavimo dijete ženi ujutru da čuva dijete, odmah imamo veliku pomoć. Rad žena koje nam čuvaju djecu je nevidljiv i neplaćen ili nedovoljno plaćen.”

Zastupnica Naše stranke za N1 je kazala da u BiH nestaje srednja radnička klasa.

Sistem sa izrazito bogatim i izrazito siromašnim nije stabilan ni na koji način. Treba raditi na održavanju srednje klase.

Ona je u emisiji Novi dan dodala da ‘dok političari budu profitirali na ratnim zločinima i na ratnim vremenima neće biti svijetle budućnosti’.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.