Klizište prijeti, mještani Gornjeg Budanja pred egzodusom

Vijesti 26. jan 201717:07 > 19:41
N1

Dvadesetak domaćinstava u fočanskom selu Gornji Budanj već šestu noć provešće pod svijećama. Bez struje su nakon što je ogromno klizište iznad kopa Novog rudnika mrkog uglja “Miljevina” pokidalo elektrovodove.

U pokušaju da ovih dana saniraju nastalu štetu i privremeno se vrate redovnim obavezama sve više vjeruju kako budućnost u ovom selu neće biti nemoguća.

Fočansko selo Gornji Budanj – donedavno mirno, idilično i plodno mjesto preko noći je postalo klizište. Mještani pričaju da, otkako su se u blizini doselile rudarska oprema i mašine selo počelo mijenjati izgled. Morali su se prilagođavati, a uskoro će možda biti prinuđeni u potpunosti napustiti ovo područje.

Nakon što je neposredno iznad kopa Novog rudnika mrkog uglja “Miljevina” formirano klizište u dužini od nekoliko stotina metara oboreno je i nekoliko električnih stubova od kada su domaćinstva u selu bez struje, presječen je lokalni stub, a pet domaćinstava direktno je ugroženo od klizišta.

Najugroženija je porodica Filipović. Do sada je u ovom domaćinstvu vladao sklad, ali uz teški poljoprivredni rad. Primarni izvor zarade bio je od prodaje stoke, mlijeka i mliječnih proizvoda. Dimitrije Filipović opisuje noć kada su ostali bez dijela imanja, a stoka bez štala.

“Ja sam izašao i vidio da je pukao zid od štale, ne vidim šta je dole jer je mrak, a kada sam ušao vidio sam da nema donjeg dijela štale. (Šta je bilo sa stokom?) Pa uspjeli smo da izvadimo i pustimo stoku iz objekata, a i ovaj drugi objekat čim smo izašli za tri minute je proklizao, sreća da nikom ništa nije bilo”, sjeća se Dimitrije Filipović, mještanin.

Milka Filipović priča kako se od stočarstva može živjeti lijepo. Svake je subote na pijaci prodavala prosječno 150 kilograma sira i kajmaka. Sada se brine za budućnost. Stoka je izmještena sa imanja, a proizvodnja i prodaja obustavljene.

“Znaš kako će nas ugroziti. Narod ne zna šta su krave, krava je fabrika, ali meni jedna krava ne može pomoći. Meni je 20 krava isto kao i ovom dole 20 kamiona”, tvrdi Milka Filipović, mještanka.

Iz rudnika svjesni nastale štete odmah su reagovali i ponudili privremenu pomoć. Selo su ubrzo posjetili i predstavnici opštine. No, iskopavanje brda na kojem je selo dugoročni je plan, tvrde iz rudnika. Svakako će planirati otkupiti zemlju od mještana. Proces je počeo, čeka se procjena objekata, stoke i zemljišta.

“Eksproprijacija je bila planirana, međutim desilo se to što se desilo i eksproprijacija mora biti brzo odrađena. Angažovana je i opština i sve nadležne institucije da se to završi i da se stanovnici obezbijede”, otkrio je Dušan Ždrale, tehnički rukovodilac Rudnika.

Uz kamione rudnika koji normalno nastavljaju sa radom danas su u selu ekipa i oprema distribucije, koja aktivno radi na sanaciji pokidane elektro-mreže, kako bi domaćinstva dobila struju. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.