Ko je i koliko naoružanja kupio iz BiH?

Vijesti 26. jan 201717:53 > 18:19
N1

Bosna i Hercegovina izdala je 228 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme. Vrijednost roba na dozvolama u 2016. je nešto više od 305 miliona evra. N1 saznaje da većina roba za koje je dozvola izdata nisu izvezene iz Bosne i Hercegovine. Koliko je oružja zapravo prodato i ko su najznačajniji kupci?

Vrijednost roba na izdatim dozvolama od gotovo 600 miliona maraka rekord je za BiH. Izvoznici koji su prednjačili uglavnom su preduzeća namjenske industrije iz Federacije BiH. Među njima – UNIS “GINEX” iz Goražda, “IGMAN” Konjic, “Pobjeda” Goražde, sarajevski “PRETIS”, “BNT” iz Novog Travnika, “BINAS” Bugojno i “MATRA GROUP” iz Banjaluke.

“Procent realizacije dozvola nikada nije 100 posto, on se kreće negdje na godišnjem nivou od 40 do 80 posto. Dok znatan broj firmi u 100 posto iznosu realizuje, ali pojedinačne dozvole”, kaže je Damir Karahodžić, Odsjek za kontrolu izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Saznajemo da značajan broj roba i dalje stoji u zemlji. Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH na osnovu izvještaja Uprave za indirekto oporezivanje BiH ukazuju da izvoz za 11 mjeseci nije prešao 150 miliona maraka. Najviše su kupovale Saudijska Arabija, Egipat i SAD-e. 

Izvozili smo u Srbiju, Švajcarsku, Njemačaku, Austriju, Tursku, Španiju… Zanimljivo je da su kupovale i Kraljevina Svazilend, Burundi i Tanzanija.

“Zasigurno ćemo krajem ovog mjeseca dobiti od Uprave za indirektno oporezivanje zvaničan podatak koliko je to izvezeno. Za prvih 11 mjeseci ove godine to je blizu 150 miliona maraka što nije konačan rezultat namjenske industrije BiH”, objašnjava Bruno Bojić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Krajem iduće sedmice mogle bi se znati razmjere eventualnog povećanja izvoza. Bh. delegacija uz srbijansku putuje u zemlju koja je najveći kupac proizvoda namjenske industrije – Saudijsku Arabiju.

“Ona je već na prvom mjestu sa 34 miliona otprilike kupljenih proizvoda namjenske industrije. Da pokušamo dogovoriti još veću kupoprodaju i da vidimo što bi to bilo od proizvoda komplementarno sa Srbijom jer smo pozvani da budemo njihovi gosti i da vidimo šta možemo zajednički ponuditi”, dodaje Bojić.

U prošloj godini odbijena su četiri zahtjeva. Da bi Ministarstvo spoljne trgovine BiH izdalo dozvolu potrebne su i prethodna mišljenja od resora – bezbjednosti, odbrane i spoljnih poslova. Pretpostavlja se da su dva izvoznika namjeravala izvoziti u zabranjene ili potencijalno opasne zone u svijetu, zbog čega nezvanično, nisu dobili “zeleno svjetlo”.

“Dvije dozvole nisu izdate zbog toga što izvoznik nije predočio svu potrebnu dokumentaciju, a dvije dozvole nisu izdate zato što nisu dobijene sve prethodne saglasnosti od ministarstava koji su uključeni u proces davanja saglasnosti odnosno mišljenja za izvoz”, otkriva Karahodžić.

Najviše prodajemo municiju, posebno iz “IGMAN” Konjica. Testiranje samohodne haubice iz Novog Travnika, koja je za kamere i medije još uvijek skrivena, najavljeno je za početak iduće godine. Ovo samonavodeće moderno oružje, kako se tvrdi, većinski je bh. proizvod sa cijenom blizu milion maraka. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.