Vlada KS: Evropska rješenja za problem pasa u BiH

Vijesti 26. jan 201719:21 > 19:23
N1

Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanom nastavku 69. sjednice prihvatila Informaciju o poduzetim aktivnostima za obezbjeđenje tranzitnog prihvatilišta u cilju rješavanja problema pasa lutalica u skladu sa zakonskim propisima koju su prema Vladi uputili Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture i Ministarstvo privrede KS.

Vlada je zadužila ova ministarstvo da zajedno sa Ministarstvom finansija KS i kantonalnim Pravobranilaštvom poduzmu sve aktivnosti koje se odnose na otkup prihvatilišta za napuštene pse azila u Prači.

Vlada je svojim zaključkom pokrenula i inicijativu prema Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH za pokretanje izmjena državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u članu 14, kojim bi se preuzela zakonska rješenja zapadno evropskih zemalja i zemalja regiona tako da se isti član proširi novim stavom te definiše eutanaziju pasa koji nakon određenog vremenskog roka nisu udomljeni.

Vlada Kantona Sarajevo poziva sve kantonalne vlade kao i Vladu Federacije BiH i Vladu Republike Srpske da podrže ovaj prijedlog, a sve u cilju rješavanja problema velikog broja napuštenih pasa sa kojim su suočeni brojni gradovi i građani u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.