Trifunović: Ne dozvolimo klovnovima da nas bace u cirkus

Vijesti 27. jan 201708:33 > 08:35
N1

Privid je da se u BiH nešto dešava, jer bez ikakve pripreme, mogu znati šta će pisati u kojim novinama, rekao je Aleksandar Trifunović, novinar i kolumnista portala Buka.

“Svi novinski naslovi se mogu smjestiti u ‘91. i ‘92. godinu, a čak imamo i iste aktere. Mladen Ivanić je bio mlada nada politike početkom ‘90., a on je i dalje nada”, rekao je Trifunović.

On smatra da aktuelni politički lideri nisu svjesni trenutka.

Kada se BiH gleda sa strane mnogi ozbiljni mediji komentarišu o tome kuda ide Balkan. Na Balkanu je najmanje zaratiti, tu ne treba biti previše mudar i pametan. Treba znati da je prekompozicija BiH dovela do 100.000 mrtvih, raseljenih, ranjenih… Mnogo ozbiljnije trebamo posmatrati izjave političara.”

Trifunović smatra da imamo potencijal da možemo živjeti jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih.

Trebamo politikanstvo eliminisati na najmanju moguću mjeru. Ne smijemo dozvoliti da nas ovi klovnovi bace u novi cirkus, ako ne želimo, a mislim da 99% ljudi to ne želi.

Kolumnista i novinar je istakao da su novinari u BiH uglavnom nezaštićeni.

Ako objavite da je neko kupio stan za milion KM vi imate problem i što ste objavili tu informaciju, a onaj ko je kupio stan za milion KM se ne istražuje. Oficijelne podrške novinarske zajednice nema, osim kafanskih tapšanja po ramenu.”

On smatra da ovaj sistem nije bezazlen.

Političari će raditi na tome da su nedodirljivi, da su moćni, da imaju sve što obećavaju nama, a novinari će se koprcati u malom prostoru. Srećom u BiH ima još dobrih novinara, koji znaju uraditi istraživačku priču.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.