Radončić za N1 odgovorio da li će tužiti Izetbegovića

Vijesti 27. jan 201718:23 > 19:06
N1

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost najavio je tužbe protiv tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Dubravka Čampare i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog pominjanja njegovog imena u javnosti vezano za proces koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

Fahrudin Radončić mogao bi tužiti EULEX-ovog tužioca u Prištini koji zastupa optužnicu protiv Nasera Kelmendija. I to nakon što je Komisija Evropske unije za rad EULEX-a naložila šefu Misije EULEX-a da donese deklaraciju o kršenju Radončićevih ljudskih prava kada je u pitanju suđenje Kelmendiju, kako je ranije navedeno u saopštenju SBB-a.

“To je kao neka vrsta VSTV-a u BiH kada je u pitanju rad Suda BiH. Njihovi stavovi su takvi da su meni povrijeđena ljudska prava, da se nepotrebno moja supruga involvirala u slučaj što je kršenje moje privatnosti, da je urađena velika stigmatizacija mog privatnog života i moje reputacije”, tvrdi Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH.

Iz Misije EULEX-a na upit N1 odgovorili su da ozbiljno razmatraju sve preporuke Komisije rekavši da su posljednje implementirane i ne zahtijevaju dalje djelovanje EULEX-a. Radončić najavljuje tužbu i protiv tužioca Tužilaštva BiH i lidera SDA. Dubaravka Čamparu i Bakira Izetbegovića tužiće jer su, kako tvrdi, pominjali njegovo ime u javnosti u kontekstu procesa protiv Kelmendija.

“Gospodin Čampara kao tužilac pominje moje ime da će me optužiti, a još me za četiri godine nije našao za shodno da uzme moju izjavu. (Zašto da će Vas optužiti?) Ne znam ni sam, pitajte njega. (Hoćete li Vi onda tužiti njega i gospodina Izetbegovića ili nećete?) Hoćemo, zato što ne poštuju presumpciju nevinosti. Tužilac nema pravo da kaže da će protiv bilo koga podići optužnicu, a da prije toga nije saslušao istu osobu i pogotovo ne smije najavljivati optužnicu. Zamislite, ne daj Bože, da sam ja neki stvarni kriminalac, a onda tužilac u medijima kaže ja ću ga optužiti za nekoliko dana. Čovjek koji bi se osjećao krivim, pobjegao bi.”

Tužilac Čampara navodi da mu nije jasan pravni osnov najavljene tužbe. Tvrdi – sve je spin, pritisak i prijetnja.

“Mi kao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i ja kao postupajući tužilac od 2014. vodimo istragu protiv Fahrudina Radončića vezano za ubistvo gospodina Ramiza Delalića. Vodimo istragu i protiv još lica koji se sumnjiče da su članovi zločinačke organizacije Nasera Keljmendija, dakle, mi to radimo sasvim legalno i legitimno i privodimo kraju tu istragu. Tako da, to je jedini moj komentar. Mi zvanično vodimo istragu i on je zvanično osnovano sumnjiv da je izvršio to krivično djelo”, otkrio je Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Podsjećamo, na suđenju Kelmendiju koji se tereti za organizovani kriminal, trgovinu droge, oružja i organizovanje ubistva Ramiza Delalića, u oktobru prošle godine svjedočio je i Radončić. Kolegij SDA oštro je reagovao na svjedočenje zbog pominjanja Alije Izetbegovića.

“Nije fer i nije ljudski praviti pod navodnicima intervjue sa mrtvim Ramizom Delalićem i na bazi takvog pod navodnicima intervjua optuživati mrtvog Aliju Izetbegovića”, kazao je u oktobru 2016. Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Bakir Izetbegović na najavljenu tužbu, kako su nam kazali u njegovom kabinetu, do ovog trenutka nema komentar. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.