Nakon nesreće na Bjelašnici, oglasio se i GSS

Vijesti 28. jan 201714:45 > 14:49
gss-sarajevo.com

Nakon vijesti da je na Bjelašnici povrijeđen skijaš koji se sudario sa motornim sankama Gorske službe spašavanja, oglasila se i ova služba.

Jučer u 16:15 sati došlo je do nemilog događaja na planini Bjelašnici.

“Pripadnici Gorske Službe Spašavanja – stanica Sarajevo su u vršenju svakodnevnog obezbjeđenja skijališta i kretanjem utvrđenom rutom u podnožju staze 

br. 3, Babin Do, došlo je do kontakta skijaša i službenih motornih sanki.

Skijaš je svojim nemarom, neprilagođenom brzinom, i nepažnjom udario u prednji desni kraj motornih sanki.


Nakon dolaska policijskih službenika izvrsen je uviđaj i evidentiran je nesretni događaj te ustanovljeno da pripadnik GSS stanice Sarajevo postupao u skladu sa pravilima na skijalistu i da protiv njega i službe neće biti pokrenuta krivična prijava.

Akteri nesreće su testirani na opojna sredstva i alkohol te je ustanovljeno da je unesrećeni bio pozitivan na sve testove dok je spasioc bio negativan.


Ovim dajemo i apel svima koji se nalaze na stazama i uživaju u sportskim aktivnostima da ne konzumiraju alkohol. Vožnja skija, borda itd. je ekvivalentna vožnji automobila i brzine koje se postižu nisu zanemarive te još jednom spominjemo da je zabranjeno konzumiranje alkohola na stazama za skijanje, bordanje, sankanje itd…



U narednom periodu će svi koji budu ugrožavali sigurnos na skijalištima Bjelašnica-Igman biti upozoreni od strane GSS stanica Sarajevo te će biti obavještena nadležna policijska uprava.

Na pojedinim portalima i medijima su iznesene neistine i netačni navodi o pomenutom događaju te molimo medije da zbog javnosti i nas spasioca objave samo istinu kao što je i do sada bio slučaj, kako se u javnosti ne bi slala kriva sliku o GSS stanici Sarajevo”, navodi se u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.