Kojim se to uspjesima hvali Sebija Izetbegović i UKCS

Vijesti 28. jan 201716:54 > 20:54
N1

Direktorica Kliničkog centra u Sarajevu objavila je da je smanjila dug Ustanove za 63 miliona i to samo za godinu dana, od kako je na čelu.

Ipak, nije rekla na koji način. Pohvalila se brojnim dostignućima u organizaciji klinika, a brojne nepravilnosti je uočila kaže uz pomoć trikova i lažnog predstavljanja. 

Donosimo dio uspjeha novog Menadžemnta KCUS-a.

Jedan od najvećih uspjeha koji sebi pripisuje doktorica Izetbegović je smanjenje redova za čekanje na osnovne nalaze. Svako jutro pri dolasku na posao, kaže, zaticala je ispred biohemijske laboratorije i do 500 pacijenata koji žele da izvade krv. U civilnoj odjeći je zalutala i pronašla bočna vrata na koja su, tvrdi, ulazili odabrani, dok su ostali satima čekali red.

“Dok su tri laboranta pružali usluge, padali od posla ostali su bili raspoređeni po nekom trećem spratu. Mi smo otišli gore vidjeli šta oni rade, napravili smo radnu akciju, čišćenje, krečenje… Svi smo radili taj vikend. U ponedeljak je sve bilo čisto, pospremljeno i realizirano je 10 mjesta za uzimanje uzoraka”, kazala je Sebija Izetbegović.

Pacijenti su, kaže Izetbegović, dok su čekali, imali brojeve u rukama kao da su u logoru? Ali zar na takav način ne funkcionišu i sve opštine i druge ustanove u kojima se čeka u redovima?

Kako bi se izbjeglo tzv. guranje preko reda. Nakon toga se Izetbegović pohvalila i da je uredila Onkološki odjel, pri tome i održala lekciju novinarima.

“Ako ne znate šta je onkologija, tu se nalaze pacijenti s karcinomom i ona jedna je trebala da pripremi otopine, da rastopi, citostatike, da pripremi za 30 pacijenata hemoterapiju, da je razdijeli i aplicira svakome od tih pacijenata, da nadzire primanje terapije”, kazala je Izetbegvić ja jučerašnjoj pres-konferenciji.

Novinari znaju šta je onkologija, jednako kao što znaju, da koliko god sestara sada radi na Odjelu, pacijenati su rijetki, jer nema citostatika.

Pa su najteži bolesnici prinuđeni sami iz inostranstva da ih nabavljaju i to vrlo skupo plaćaju. Za to vrijeme 20 žena koje su porođene na carski rez, uslužuje jedna sestra, koja ima na raspolaganju po pola analgina za svaku.

A ako im je potrebno više, a jeste, porodica mora sama kupiti. Ali je Izetbegović kazala da zdravstvenu uslugu treba da primi svaki pacijent uredno, na vrijeme, posebno oni u hitnoj potrebi.

Zbog čega onda Klinika urgentne medicine i dalje ne radi ponedjeljkom i petkom u punom kapacitetu. I zbog čega je, što je i sama priznala Menadžment donio odluku da pacijenti određene lijekove kupuju sami?

I dok imaju sve podatke o, kako kažu, štetnom djelovanju starog menadžemnta, i odličnom djelovanju novog, ne znaju koliko djece čeka operacije srca zbog toga što Klinički centar nema potrebnog materijala za to.

“Svako dijete koje je urgentno ono će se operisati ili izmjestiti. Tačan broj ne znam, napišite”, kazao je Edo Hasanbegović.

Mi znamo da je spisak izuzetno dug. Više od 50-ero. Dobi od 3 mjeseca do 16 godina. Roditelji prinuđeni na skupocjene operacije u inostranstvu, i pored zdravstvenog osiguranja koje redovno plaćaju. Ali i za ovo je kriv stari menadžment.

“Ono što je potrebno za jednu vrstu operacija to su tzv. pečevi. Lošom politikom tadašnjeg menadžmenta nikada nije napravljana infrastruktura da bi se mogli nabavljati i da bi mogli pratiti tokove operativne zahvate na djeci. Švedi koji su dolazili ljekari, oni su maltene donosili to i tako su se radile te operacije. Kad je prestao taj tim dolaziti mi smo došli u nedostatak tih pečeva”, utvrdio je Đelaludin Junuzović sa UKCS.

A zašto su onda švedski ljekari naprasno prestali dolaziti, te zašto se već počelo spekulisati da se najobučeniji dječijih kardiohirurg Edin Omerbašić sprema otići s Kliničkog – doktor Junuzović nije rekao.

Možda nije upućen, jer istovremeno je i direktor hirurških disciplina, i član Upravnog odbora, i predsjednik Disciplinske komisije i šef Klinike za urologiju. A sjedeći pored njega doktorica Izetbegović baš je jučer izgovorila da otkako je ona došla na čelu Kliničkog niko ne može imati više od jedne funkcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.