Predrag Kojović odgovorio Toninu Piculi

Vijesti 30. jan 201713:43 > 13:45
N1

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović reagovao je na stavove Tonina Picule, zastupnika SDP-a Hrvatske u Evropskom parlamentu, osudivši ih kao antievropske i neprijateljske prema državi Bosni i Hercegovini.

Povodom glasanja o Rezoluciji o napretku BiH u Evropskom parlamentu, gospodin Picula je kazao kako ‘muku muči da se iz rezolucije Europskog parlamenta o napretku Bosne i Hercegovine ne izbaci formulacija konstitutivni narodi i da ostanu samo građani’, te izrazio čuđenje što liberali, socijal-demokrate i zeleni u Evropskom parlamentu traže to. Piculino čuđenje je naivno i neiskreno, jer je sasvim normalno da njegove kolege dosljedno brane evropske principe, koji su temelj EU, a po kojima je država zajednica građana, a ne zajednica ‘naroda’, ‘rasa’ ili druge vrste kolektiva“, kaže Kojović.

Kojović dodaje da je jedino čudno u tome što Picula, kao navodni socijal-demokrata, brani koncept ‘konstitutivnih naroda’, koji evropski ustavni principi poznaju samo kao izvorište diskriminacije po etničkim linijama.

Picula je svojim stavovima jasno pokazao da mu jednakost svih građana pred zakonom i ostali evropski demokratski principi nisu cilj, već sredstvo pritiska kojim bi da provodi nacionalističke interese. Ali očigledno se prevario u procjeni, jer EU nije nastala da bude oruđe tuđmanovske politike Zagreba prema BiH, već zajednica zajednica građana“, pojašnjava.

Kojović podsjeća da ustavni principi EU ne poznaju pojmove zajednice konstitutivnih naroda, pa čak to više nije ni Republika Hrvatska koja je ukinula odrednicu konstitutivni narodi iz Ustava i integrisala se u EU kao država građana.

Jako je loše što SDP Hrvatske ima ovakve stavove. Šta tek onda očekivati od desnice (HDZ Hrvatske) kada navodna ‘ljevica’ ulaže ovoliku energiju u nametanje antievropskog ustava u BiH?! Najbolji način da se borimo za državu BiH je da se borimo za EU principe“, kaže predsjednik NS-a.

Dodaje da evropski demokratski principi „ne samo da ne traže uvođenje trećeg entiteta pod krinkom ‘EU integracija’, već to ni ne dopuštaju, što jasno pokazuju stavovi EU parlamentaraca kojima je Tonino Picula ‘razočaran’.“

Zadaća svih nas, koji smo za Bosnu i Hercegovinu bez podjela, i u kojoj će svi biti ravnopravni na svakom pedlju teritorije, jeste da brani evropske demokratske principe i skupljamo međunarodne partnere, za što veće jačanje države BiH na evropskim principima, što ćemo i uraditi“, zaključio je Kojović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.