Podignuta optužnica protiv Višnje Aćimović

Vijesti 30. jan 201714:24 > 14:27
N1

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Višnje Aćimović zvane „Beba“, rođene 1972. godine u Kladnju, državljanke BiH i Republike Srbije.

Optužena se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba između TO RBiH i VRS na teritoriji općine Vlasenica, početkom juna 1992. godine, postupala suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe ženevskih konvencija.

Višnja Aćimović se tereti da je zajedno sa više pripadnika VRS, na lokalitetu Mračni dol (Mračnica) koji se nalazio u neposrednoj blizini logora Sušica, općina Vlasenica, svjesno i voljno, zajedno sa još jednim vojnikom, lično učestvovala u ubistvu 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su prethodno dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade suda u Vlasenici. Optužena se tereti da je pucanjem iz vatrenog oružja strijeljala žrtve koje su bile svega nekoliko metara udaljene od autobusa.

Tijela žrtava su pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su strijeljani.

Optužena se tereti da je počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) u vezi sa članovima 29. i 180. stavom 1) Krivičnog zakona BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.