Novi načelnik Breze za N1: Mi smo servis svim građanima

Vijesti 31. jan 201716:25 > 16:46
Općina Breza

Nakon oktobarskih lokalnih izbora Breza ima novog načelnika. Novi načelnik Munib Zaimović je u intervjuu za N1Info govorio o novim planovima i projektima koji će, kako kaže, pokrenuti gradić koji stagnira duže vrijeme.

Munib Zaimović je na prošlim lokalnim izborima, kao kandidat koalicije SDA-SBB, ubjedljivo pobijedio nad nezavisnim kandidatom i dotadašnjim načelnikom, Halilom Tuzlićem.

U razgovoru za N1Info, kaže da ima plan kako pokrenuti gradić koji ima sve predispozicije da bude idealno mjesto za život, što nije već dugi niz godina.

Ja sam po prirodi optimista. Dugo godina sam radio menadžer u realnom sektoru. Međutim, bavim se politikom već neko vrijeme i ovo je bio izazov kao naredni korak u karijeri. Od ozbiljne koalicije sam dobio mandat da pokušam napraviti program sukladno našim vizijama i sada imam odgovornost da programske ciljeve pokušam realizujem u ovom periodu“.

Istakao je da se mora napraviti presjek stanja, s obzirom da je bilo devijacija glede finansijskog stanja u Opštini Breza.

Moramo dobiti presjek stanja i preporuke od ugledne revizorske kuće koja je radila analizu stanja u opštini. Ima tu devijacija, posebno što se tiče finansijskog stanja; nepotrebnog zapošljavanja s jedne strane i nedostatka upravljačke funkcije. Imamo šansu da vratimo povjerenje i ingerencije lokalne uprave, a želimo da narod vidi da smo mi servis njima. Tu je bilo malih devijacija i budžetskog deficita, tako da moramo servisirati dugove i stabilizovati situaciju“.

Vodosnabdijevanje – neizbježna tema Breze

Breza je grad u kojem je neizbježna tema problem sa vodosnabdijevanjem. Naime, građani godinama ljeti, ali i zimi trpe zbog redukcija, kvarova i loših instalacija te su jako često uskraćeni za redovno snabdijevanje vodom. Vlast na čelu sa Zaimovićem namjerava stati u kraj ovom problemu.

Već smo riješili problem sa tri veća vodovoda na našoj opštini. Uskoro ćemo realizovati i izgradnju zajedničkog kolektora za kanalizaciju sa općinama Visoko, Ilijaš i Vogošća što će biti od dodatne koristi“, ističe Zaimović za N1.

Pored vodosnabdijevanja gdje smo već riješili tri problema sa vodovodima, kao i deponije i odvoza smeća, imamo u planu i druge projekte. Konkurisali smo za pet projekata, dobili smo sredstva za tri. Jedan od njih je i projekat  izgradnje gradske tržnice. Kroz projekte zapošljavanja i samozapošljavanja iskoristićemo poljoprivredni sektor kako bismo podstakli proizvođače da plasiraju proizvode. Tržnica ća imati posebne dijelove namjenski prema vrsti proizvoda; mliječni produkti, mesni i sve drugo što podrazumijeva“, kazao je Zaimović.

Općina Breza

Pokušat ćemo formirati i kulturno sportski centar koji će biti namijenjen omladini za razne aktivnosti. Želimo da zaposlimo mlade ljude i rasporedimo višak zaposlenih u Opštini u te projekte. Već su neki kolektivi podnijeli aplikacije i mislim da ćemo ostvariti saradnju“, dodao je.

Dvorana koja se gradi 15 godina

Izgradnja sportske dvorane u Brezi je tema u društvu ovog grada proteklih 15 godina otkako je započeta, ali nikada nije završena. 

Imamo obećanje od Ministarstva za obrazovanje da će nam pomoći i planiram u svom mandatu da otvorimo dvoranu. Biće veoma teško, trebat će nam mlad i sposoban kadar i moramo naći model kako to pustiti u funkciju. Rebelans budžeta je bio neophodan jer nisu svi prihodi bili naplaćeni“, tvrdi Zaimović.

Načelnik Breze je još dodao da ovaj mali grad ima itekako potencijala za turizam.

Breza ima mnogo potencijala za razvoj turizma, od Bazilike, stećaka i svega ostalog što je od historijskog značaja. Održao sam sastanak sa privatnicima koji su zainteresovani za pomoć realizacije mnogih projekata. Mnogi su zbog bivše vlasti željeli čak i izmjestiti svoj biznis iz Breze, tako kažu. Kroz ovakve sastanke i razvoje projekata dajemo šansu našim ljudima da ostanu ovdje. Šansu imamo, ali treba nam vremena“.

Građanima Breze je poručio da i oni moraju učestvovati u napretku, ali da će mladim vratiti povjerenje koje su poklonili glasovima.

Moraju malo i Brezani da se pokrenu. Meni su mladi donijeli pobjedu i to želim vratiti. Zadovoljan sam urađenim do sada, ali bilo je dosta problema i devijacija u rukovođenju“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.