Zavirite u postavku Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu

Vijesti 31. jan 201718:13 > 18:46
N1

Uprkos brojnim problemima i preprekama, Muzej ratnog djetinjstva otvorio je svoja vrata. Na oko 300 kvadratnih metara, nalazi se oko 3.000 eksponata.

U prvoj postavci izloženo je 50 predmeta. Kako su nam kazali iz muzeja, plan je da postavku mjenjaju svakih 2-3 mjeseca kako bi posjetioci mogli vidjeti sve predmete koje su prikupili u proteklih godinu dana.

“Ovo je stalna postavka i jako smo ponosni da konačno imamo stalnu postavku u Sarajevu. Trenutno imamo 50 eksponata i to je jedan mali dio od naše kolekcije koja broji nekoliko hiljada predmeta i ličnih priča koje prate sve te predmete. Imamo veliki broj snimljenih sati audiovideo svjedočenja”, kazala je Amina Krvavc, izvršna direktorica muzeja.

Garderoba iz rata, konzerve i omoti od hrane, recepti,igračke… Sve to možete pronaći ovdje, na jednom mjestu, jer je veliki broj mladih ljudi koji su za vrijeme rata u BiH bili djeca, donirali su svoje predmete i lične uspomene na ratna dejstva ovom muzeju.

“Mi i dalje kontinuirano vršimo prikupljanje predmeta, audiovideo svjedočenja i ličnih priča svih onih koji su prošli kroz to iskustvo odrastanja u ratu”, dodala je Krvavac.

Posjetioci uz svaki izloženi predmet mogu pročitati i priču vezanu za taj predmet, te smatraju da je jedan ovakav muzej, koji je prvi u svijetu koji se bavi isključivo tematikom odrastanja u ratu, itekako potreban Sarajevu i BiH.

“Po jednoj strani žalosno je ali po drugoj strani, vjerovatno da se sačuvaju neke stvari koje se ne bi trebale dešavati”, kazali su nam posjetitelji.

U Muzeju ratnog djetinjstva bit će postavljane tematske postavke koje će posjetiocima bliže dočarati različite aspekte ovog iskustva. Kako postavka neće biti fiksna, svi prikupljeni predmeti bit će izloženi naknadno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.