Picula: Ovo nije dokument o nametanju nekog preustroja BiH

Vijesti 31. jan 201719:18 > 19:22
Anadolija

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je izvještaj koji zapravo predstavlja prijedlog Rezolucije o napretku Bosne i Hercegovine za 2016. Detektovani su pozitivni koraci – poput stupanja SSP-a na snagu, te dobijanja Upitnika EU.

No, istaknuto je da treba aktivnije raditi na reformama iz Reformske agende, borbi protiv korupcije, te vladavini prava. Većinu amandmana podnijeli su hrvatski zastupnici. Između ostalog usvojen je onaj kojim se traži poštivanje načela federalizma i konstitutivnosti naroda. 

Nakon glasanja za N1 su svoje stavove o Izvještaju i amandmanima iznijeli evropski parlamentarci Željana Zovko i Tonino Picula. 

“Ovdje je naglašeno da Bosna i Hercegovina ukoliko želi da bude uspješna kandidatkinja za članstvo u EU je potrebno da ispuni odgovarajuće institucijalne uvjete od kojih se najviše ističe potreba reforme izbornog zakona koja uzima načela federalizma, decentralizacije i legitimne reprezentativnosti svih konstitutivnih naroda kao jedan od ključnih uvjeta na svom putu ka EU. Za mene je to ključni amandman koji je još jednom potvrdio sve ono što je rečeno u Rezoluciji Evropskog parlamenta iz 2014. i 2015. godine”, kazala je za N1 Željana Zovko, evropska parlamentarka

“Što se tiče manipulacija njih će uvjek biti tako i riječ federacija ili federalizacija ili federalizam ne mogu biti krivo shvaćeni barem ne čitajući ovaj dokument jer pozivanje na federalizaciju na decentralizaciju ili supsidijarnost jednostavno su principi koji važe i u drugim dijelovima Evrope. Ovo nije dokument o nametanju nekog preustroja BiH nego je to dokument koji pokušava opisati stanje u BiH u 2016. godini”, poručio je za N1 Tonino Picula, evropski parlamentarac.

Dubravka Šuica, potpredsjednica Odbora i potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, u suradnji s članovima hrvatske delegacije EPP-a, uložila je nekoliko ključnih amandmana, kao i nekoliko individualnih amandmana.

“Drago mi je da je većina amandmana dio konačnog teksta izvješća. Najveće postignuće ovog izvješća jest kontinuitet, budući da su rezolucije o BiH iz 2014. i 2015. godine sadržavale odredbe o načelima federalizma, decentralizacije i supsidijarnosti za koje sam uvjerena da se moraju provoditi u BiH i da trebaju biti dio njezinog unutarnjeg ustroja. Ovogodišnje izvješće sadrži i niz odredbi o hitnoj provedbi presude Ustavnog suda u slučaju Sejdić – Finci, zatim o izborima u gradu Mostaru te o legitimnom predstavljanju svih triju naroda, a ja bih ovdje istaknula Hrvate koji su najmalobrojniji”, izjavila je Dubravka Šuica.

Za prijedlog ove rezolucije, o kojem bi se idućeg mjeseca u Strazburu trebalo izjašnjavati na plenarnoj sjednici, glasalo je 45 članova Odbora za spoljne poslove EP, 11 je bilo protiv, a tri suzdržana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.