Šta su hrvatski zastupnici u EP kazali o Izvještaju BiH

Vijesti 31. jan 201721:57 > 22:03
N1

Odbor za Spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je većinom glasova Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine.

Usvojena je i većina amandmana, od kojih su dobar dio podnijeli hrvatski zastupnici. Ovim prijedlogom rezolucije, osim potrebe aktivnijeg rada na reformama, traži se i poštivanje načela federalizma, decentralizacije i pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana.

Detektovani su pozitivni koraci – poput stupanja SSP-a na snagu, te dobijanja Upitnika EU. No, istaknuto je da treba aktivnije raditi na reformama iz Reformske agende, borbi protiv korupcije, te vladavini prava. Većinu amandmana podnijeli su hrvatski zastupnici. Između ostalog usvojen je onaj iz grupacije evropskih pučana kojim se traži poštivanje načela federalizma i konstitutivnosti naroda.

“Ovdje je naglašeno da Bosna i Hercegovina ukoliko želi da bude uspješna kandidatkinja za članstvo u EU je potrebno da ispuni odgovarajuće institucijalne uvjete od kojih se najviše ističe potreba reforme izbornog zakona koja uzima načela federalizma, decentralizacije i legitimne reprezentativnosti svih konstitutivnih naroda kao jedan od ključnih uvjeta na svom putu ka EU”, kazala je Željana Zovko, evropska parlamentarka.

“Mogu izraziti zadovoljstvo kompromisnim tekstom rezolucije u kojemu posebno naglašavam kontinuitet iz 2014. i 2015. kad smo uvrstili u to izjvešće principe supsidijarnosti, decentralizacije i federalni princip”, rekla je Dubravka Šuica.

Hrvatski zastupnik Tonino Picula iz reda socijaldemokrata, inače predsjednik Izaslanstva Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom, nakon glasanja za N1 je kazao da ovo nije dokument o preuređenju Bosne i Hercegovine.

“Što se tiče manipulacija njih će uvjek biti tako i riječ federacija ili federalizacija ili federalizam ne mogu biti krivo shvaćeni barem ne čitajući ovaj dokument jer pozivanje na federalizaciju na decentralizaciju ili supsidijarnost jednostavno su principi koji važe i u drugim dijelovima Evrope. Ovo nije dokument o nametanju nekog preustroja o BiH nego je to dokument koji pokušava opisati stanje u BiH u 2016. godini”.

Na nacrt izvještaja koji je sačinio izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda zastupnici su podnijeli 288 amandmana.

“Žalimo što često postoje političke ili etničke podjele koje loše utiču na reforme, važno je da zadržimo konsenzus i napredujemo po pitanju vladavine prava, reforme pravosudnog sustatav, borbie protiv korupcije i reforme javne uprave”, kazao je Dan Preda.

Izvještaj tretira i referendum u Republici Srpskoj kao “ozbiljno kršenje Dejtonskog sporazuma”, te se osuđuje nacionalistička i populistička retorika. Za izvještaj koji je zapravo prijedlog rezolucije, o kojem bi se idućeg mjeseca u Strazburu trebalo izjašnjavati na plenarnoj sjednici, glasalo je 45 članova Odbora, 11 je bilo protiv, a tri suzdržana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.