Inzko potvrdio za N1: Dobio sam prijetnje smrću

Vijesti 01. feb 201713:12 > 14:10
N1

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko gost je Amira Zukića u emisiji Pressing. On je našu televiziju ispričao kako je dobijao prijetnje smrću.

Visoki predstavnik u BiH je komentarisao izjave predsjednika Republike Srpske Milroada Dodika u kojima ga je nazivao pogrdnim imenima, poput “izmišljene političke figure”, dok je austrijski ambasador u BiH Martin Pammer prošao još i gore te ga je Dodik nazvao “smotanim ambasadorom”, nakon čega mu je predsjednik RS uzvratio i nazvao ga “uličarom”.

O tome zašto on nije uzvratio na ružne komentare je kazao: “Ja nisam rekao da je uličar, niti sam rekao da je kriminalac. On je rekao da sam ja kriminalac, onda je rekao da sam politička prostitutka. Od njegove stranke sam dobio 5000 karata sa porukom ‘Inzko idi kući’ i to su bile karte omladine SNSD-a, a 20 njih je sadržavalo prijetnje smrću, što sam prijavio državnom Tužilaštvu“.

Jedna prijetnja je bila čak protiv mog sina, ali mislim da je Krleža o tome dosta rekao, odnosno da ovakve izjave više govore o onome ko ih je rekao“, dodao je Inzko.

Ispričao je za N1 i šta je pisalo na kartama.

Tamo su bile takve formulacije, na primjer ‘Gavrilo Princip će se vratiti’, ‘28. juna moraš paziti’ i tako dalje. Jako je ružno sve to, i kakve veze ima moj sin sa svime? Neke prijetnje su bile formulisane na njemačkom jeziku da znaju gdje mi živimo u Austriji“, istakao je Inzko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.