Vlada KS i Sindikat policije KS potpisali kolektivni ugovor

Vijesti 01. feb 201717:55 > 17:56
Vlada KS

Prvi put, nakon 20 godina kad je 1. februara 1997. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova KS postalo pravni sljedbenik dotadašnjeg Centra javne bezbjednosti Sarajevo, s uspjehom je okončan socijalni dijalog Vlade KS i Sindikata policije KS što je rezultiralo prvim kolektivnim ugovorom.

Vlada KS
Vlada KS
Vlada KS
Vlada KS
Vlada KS
Vlada KS

  Ocjenjujući da je Vlada KS i ovaj put, u ostvarivanju socijalnog dijaloga u Sindikatu policije imala kvalitetnog pregovarača, premijer Konaković izrazio je zadovoljstvo što ovaj kanton otvara i demonstrira način i put pregovaranja i dogovaranja različitih strana koji zajedno čine jednu cjelinu.

– U ovom slučaju naš posao je bio malo kompleksniji nego u ostalim pregovorima. Ovdje nismo samo pregovarali o osnovici plaće nego smo uspjeli unificirati neke dosadašnje različitosti u pristupima i sistemu. Naša policija je imala koeficijente koji nisu bili usaglašeni s federalnim propisom i matematički smo, tragali za rješenjem koje će biti optimalno, a na tragu je našeg obećanja da će svi uposleni u Kantonu Sarajevo ostvariti povećanje plaće od 2,5 posto, jer su to naši trenutni kapaciteti –  objasnio je premijer Konaković.

Pronašli smo, kaže, trenutno optimalno rješenje koje pomiruje te zahtjeve, ujednačuje koeficijente i ne dovodi u pitanje ostvarene plaće brojnih uposlenih u Upravi policije s najnižim činom.

Dodao je da je tim potpisom stavljena tačka na sve socijalne dijaloge koje je Vlada KS vodila sa svim sindikatima u KS i uspješno otklonjena mogućnost potencijalnih tužbi. 

Ocjenjujući ovaj dan kao istorijski za sarajevsku policiju, uz simboliku 20-godišnjeg djelovanja MUP-a KS, predsjednik UO Sindikata Mirza Hadžiabdić nije krio zadovoljstvo činjenicom da je prvi put u istoriji sindikata policije zaključen Kolektivni ugovor koji definiše obim prava policijskih službenika i uposlenika u MUP-u KS.

– Osim određenih sindikalnih prava, ovim ugovor su regulisana i prava iz radnog odnosa i prava po osnovu rada u Upravi policije. Naš poseban zahtjev je bio da u ovaj ugovor budu uključeni koeficijenti koji se primjenjuju za policijske službenike Federacjie BiH, kao i u nekim drugim kantonima, što je i urađeno. Prvi put smo dobili izjednačene koeficijente s tim da osnovica ostaje stvar pregovora i dogovora u skladu s ekonomskom moći KS – istaknuo je on.

Nije, kaže,  izjednačena s federalnom, utvrđena je u iznosu od 289,50 KM za 2017. godinu, do kada će na snazi biti ovaj ugovor.

– Nakon tri mjeseca, napravit ćemo određene analize i vidjeti da li ima prostora za neke korekcije – istakao je Hadžiabdić. Dodao je da će donošenje dodatnih uredbi o naknadama u konačnici definisati primanja u policiji.

Pres služba KS u saopćenju za javnost navodi da je Hadžiabdić naglasio odredbu Ugovora kojom je omogućeno stipendiranje djece pripadnika policije koji su smrtno stradali obavljajući policijske zadatke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.