Zovko za N1: Bh. političari neka vide šta je federalizam

Vijesti 01. feb 201718:02 > 18:05
N1

Željana Zovko, zastupnica u Evropskom parlamentu bila je gošća Dana uživo. Jučer je usvojen Izvještaj o Bosni i Hercegovini, a naglašeno je da BiH mora postići odgovarajuće institucionalne uslove - ako želi biti uspješan kandidat za članstvo u EU.

“Uvjeti su da BiH ispuni institucionalne promjene, i kao što je rečeno da pristupi izmjeni izbornog zakona, što je ključna promjena kako bi na pravedan načun uključila sve aktere i zastupljenost svih naroda”, kazala je Zovko.

Ova rezolucija se samo nastavlja na one ranije usvojene rezolucije Evropskog parlamenta iz 2014. i 2015. godine, a ponovljeno je da BiH treba da radi na istitucionalnim promjenama – što uključuje i principe federalizma.

Traži se otvaranje šire diskusije u BiH o tome koje politke u BiH su primjenjivane, a koje ne funkcionišu.

“Evropski parlament ne pretenduje da nameće rješenja. Rezolucijom se ne traži osivanje trećeg entiteta. Rješenja u BiH moraju da prate rješenja EU, federalizma i decentralizacije, uz poštivanje postojeće utavne strukture”, kazala je Zovko za N1.

Koliko će tu biti efekta, obzirom da se bh. lideri ne mogu dogovoriti, tj. u priči da, ali u praksi ne?

“Svi akteri treba da sjednu i vide šta su principi federalizma, i da ne prave bauk od toga. Postojeća struktura u BiH se može prilagoditi, da svi budu zadovoljni, a da se poštuju principi EU”, potvrdila je u gostovanju u Danu užvo.

Kazala je da je BiH pod “povećalom” EU, i ako se želi pristupiti procesu dobijanja kandidature, morat će se početi praviti veliki kompromisi.

“Svima stalo da je BiH funkcionalna zemlja. Za 25 godina BiH je dovedena u poziciju da mora diskutovati samo u pragmatičnom kontekstu, što je za mene koja sam lično vezana, vrlo teško slušati”, a utvrdila je i to da BiH ima trenutno najveće lobiste u EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.