Hoće li biti blokada u popunjavanju Upitnika?

Vijesti 01. feb 201718:35 > 18:41
Anadolija

Vlasti Bosne i Hercegovine nisu ispoštovale okvirni rok za popunjavanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, koji je istekao 30. januara, potvrđeno nam je u Direkciji za evropske integracije BiH.

Posebno zabrinjava to što institucije Republike Srpske nisu unijele svoje podatke u informacijski sistem koji se koristi prilikom odgovaranja na Upitnik Evropske komisije.

Premda se u javnim istupima zvaničnika Republike Srpske nije mogla iščitati poruka da će Banjaluka opstruirati proces odgovaranja na Upitnik, u praksi se najvjerovatnije to i događa. Do danas niti jedna institucija Republike Srpske nije unijela podatke iz svoje nadležnosti u infomacioni sistem, koji je urađen za potrebe odgovaranja na Upitnik, potvrđeno nam je u Direkciji za evropske integracije.

To je posebno indikativno jer su se vlasti ovog entiteta hvalile da su i prije dostavljanja pitanja, imali odgovore na njih više od 2.000. Okvirni rok za popunjavnje podataka istekao je 30. januara, ali u Direkciji za evropske integracije kažu da tu nije kraj jer institucije i dalje popunjavaju odgovore, i to mogu činiti i narednih mjeseci. No, zvaničnike u Sarajevu zabrinjava ponašanje Republike Srpske.

“Ovo odsustvo komunikacije iz RS zabrinjava, jer postoje nagovještaji i namjere da entitet komunicira sa Briselom, što je nemoguće i štetno za evropski put”, kaže Halid Genjac iz Komisije za EU integracije Parlamenta BiH.

U Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, koje je nadleženo za odgovaranje na briselski Upitnik, ostali su nijemi na naš upit. Obećali su da ćemo odgovor dobiti u zakonskom roku. Lider SDS-a, kaže da su njihovi ministri i direktori svoj dio posla uradili.

“Od određenih ministarstava u kojima se nalazi SDS, i direktori iz SDS-a sam upoznat da se dosta toga uadilo, i da je praktično na sva pitanja odgovoreno”, kazao je Vukota Govedarica.

Premda je EU jasno rekla da iz BiH želi čuti jedan glas, ipak zabirnjava nedostatak komunikacije između institucija u BiH. Da je tome tako govori i podatak da izvršne vlasti nisu obavijestile o toku odgovaranja na Upitnik nadležne odbore u parlamentima. Tako ništa o tome ne znaju članovi nadležnih komisija za evropske integracije u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentu BiH.

A da će odgovaranje na više od 3 hiljade pitanja biti posao na kojem bi se bh. vlasti mogle spotaknuti, postojala je opasnost još od formiranja mehanizma koordinacije. I Denis Zvizdić je sam priznao da su blokade moguće.

“Ako se dnevnopolitičke teme budu miješale u ovaj posao, moguće je da ćemo imati blokade”, kazao je Zvizdić.

U Direkciji za evropske integracije kažu da još ima vremena da Republike Srpska odgovore koji su već spremni, samo ubaci u zajednički informacioni sistem.

Upitnik je bh. vlastima uručen 12. decembra, i tada je počeo teći rok od šest mjeseci, kada Upitnik sa usaglašenim odgovorima treba da bude vraćen u Brisel. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.