129 godina rada čuvara kulturnog naslijeđa BiH

N1

Danas je onaj jedan od rijetkih dana kad građani imaju priliku vidjeti izložen orginalni primjerak sarajevske Hagade. Sve povodom proslave velikog jubileja - 129. godišnjice osnivanja Zemaljskog muzeja BiH.

Sarajevska Hagada. Knjiga koju je u 15. vijeku u Sarajevo donijela jevrejska porodica Kohen nakon što je protjerana iz Andaluzije. U Zemaljskom muzeju čuva se od 1894. godine. Originalni primjerak Hagade izlaže se samo četiri puta godišnje.

“Original sarajevske Hagade danas će biti izložen u tri termina. To najbolje govori o tome da mi, još uvijek, nismo u mogućnosti učiniti da ona bude dostupna tokom cijelog dana. Sigurno, najinteresantniji predmet koji se čuva u Zemaljskom muzeju, ali ja uvijek kažem, ne i najvažniji. Važnost Zemaljskog muzeja nije u pojedinačnim predmetima, već u sistematskom pristupu”, kazao je Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH.

Oko tri miliona eksponata nalazi se u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, koji proslavlja svoj 129. rođendan. Među njegovim posjetiocima, navjerniji su oni najmlađi.

Evo šta je njih impresioniralo:

– Imao sam priliku vidjeti mnogo starog kamenja, i oružje iz prvog i drugog stoljeća.
– Zasad sam vidjela različite rimske stvari, koje su stvarno prelijepe. Meni se ovaj muzej jako sviđa, a posebno onaj dio sa narodnim nošnjama.
– Sve je divno. Vidjeli smo stećke, historijske stvari iz prošlih vijekova. Baš je lijepo i meni se pravo sviđa.
– Vidjela sam puno umjetnosti. Od kamena, evo, koliko je trebalo mnogo godina, od trećeg stoljeća.

Nakon tri godine pauze u radu, akcijom građana i uposlenika, Zemaljski muzej je ponovo otvoren za posjetitelje. Međutim, pravni status te način finansiranja, i dalje su neriješeni.

“Javnost nema uvid u bogatstvo koje se čuva u Zemaljskom muzeju. U tradiciju koja se gradi od 1888 godine. To je, po svim parametrima, svjetski muzej. To trenutno stanje je pitanje koje je trenutno, i nadamo se da će ubrzo biti riješeno”, pojasnio je Sijarić.

Zemaljski muzej je jedna od najstarijih kulturnih i naučnih institucija u državi. Uprkos mnogim administrativnim poteškoćama, nije odustao od svoje misije, a to je očuvanje, zaštita i promocija kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.