Imovina bh. političara u inostranstvu: Ko, šta i koliko?

Vijesti 02. feb 201712:25 > 14:36
CIN

Brojni bosanskohercegovački političari mogu se pohvaliti nekretninama u zemlji, a nisu rijetki ni oni koji su zarađeni novac odlučili potrošiti u drugim zemljama.

 Uglavnom kupujući nekretnine, ovdašnja politička elita osigurala je zalog za stare dane. Stotine hiljada ili milioni evropskih novčanica pronašli su svoje svjetske destinacije, a premda se informacije o takvim kupovinama uglavnom kriju, tu i tamo, do medija dopre poneka vijest.

Javnost je tako u više navrata spekulisala o luksuznoj vili Milorada Dodika u Beogradu, da bi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i sam potvrdio da je vlasnik ove nekretnine u neselju Dedinje. Krajem 2015. godine, iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrđeno je da se vodi istraga zbog nezakonitosti u vezi sa kupovinom ove nekretnine.

CIN

  Dodik je, prema podacima iz imovinskih kartona, jedan od najbogatijih ovdašnjih funkcionera. Osim ”opjevane” vile, vlasnik je i još dva stana u srbijanskoj prijestolnici. Njegova plaća računa se u desetinama hiljada maraka na godišnjem nivou. Nije to bilo dovoljno za kupovinu stanova i vila, ali lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata biznisom se bavio prije ulaska u politiku. Tako pojašnjava značajno bogatstvo koje posjeduje.

Njegov stranački kolega i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić također je veoma bogat čovjek. Lagodan put od funkcije do funkcije svih ovih godina, donio mu je značajne prihode koje je potom smisleno ulagao u kupovinu nekretnina izvan BiH.

Centar za istraživačko novinarstvo nedavno je objavio kompletan Ugovor o kupovini Špirićevog stana u Beču. Stan je kupljen u ime njegove kćerke Jovane. CIN je također izvještavao o Špirićevim stanovima u Beogradu i Novom Sadu. On je trenutno zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Bogat čovjek je i član Predsjedništva BiH Dragan Čović. I o njegovoj imovini ispričane su brojne priče, a članovi njegove porodice vlasnici su nekretnina u Hrvatskoj. Punac lider HDZ-a zove se Blago Prskalo i vlasnik je vile u Hrvatskoj plaćene oko 800.000 maraka. Čović je u jednom medijskom istupu poručio ”da njegov punac živi dosta dobro jer – ima zeta”. Čovićev punac je prema podacima iz imovinskih kartona, vlasnik stana u Zagrebu vrijednog 162.000 maraka i kuće od 625.000 u Zaostrogu.

CIN

 Dugogodišnji lider Socijaldemokratske partije i bivši predsjedavajući Vijeća ministara Zlatko Lagumdžija suvlasnik je stana u Dubrovniku, a u istom gradu, nekretninu posjeduje i porodica generalnog sekretara Stranke demokratske akcije Amira Zukića. Naveli su to i u svojim imovinskim kartonima.

Supruga ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande, vlasnica je stana u Splitu čija vrijednost je procijenjena na 150.000 maraka dok lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, u svom kartonu nije naveo nikakvu imovinu u inostranstvu premda su mediji u više navrata izvještavali o apartmanu na crnogorskoj obali u Radončićevom vlasništvu. Ti navodi nikada nisu potvrđeni premda je odbrana bivšeg ministra sigurnosti tokom procesa pred Sudom BiH zatražila i dobila dozvolu da Radončić godišnji odmor provede izvan granica BiH – u njegovom apartmanu u Crnoj Gori.

Mediji su spekulisali i navodnoj imovini nekoliko visokopozicioniranih članova Stranke demokratske akcije, ali oni u svojim imovinskim kartonima nisu ”spominjali” bilo kakve nekretnine izvan BiH, ali jeste Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH koji je suvlasnik vikendice u Crnoj Gori vrijednoj ”skromnih” 40.000 maraka.

Dok se o njihovim bogatstvima ispredaju fantastične priče, ovdašnji političari uglavnom se vješto izmiču uvijek neugodnim pitanjima o porijeklu svoje imovine. A i zakoni ove zemlje dopuštaju im izbjegavanje istine. Do daljnjeg.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.