Jedinstven način komunikacije u sarajevskoj školi

N1

Belma Karačić i Nurdžihan Drkić u svojoj osnovnoj školi koriste "Google for education" platformu za komunikaciju sa nastavnicima. Svaki učenik njihove škole ima svoj nalog za pristup platformi, koja im za samo nekoliko klikova nudi sve infomacije koje su im potrebne za obradu gradiva.

“Samo je važno da znate ime i prezime učenika, i tako se možemo povezati. Razmijenjujemo slike, video klipove, ideje i sve vezano za nastavne i vannastavne aktivnosti. Kada smo išli na terensku nastavu, imali smo zadatak da napravimo dnevnik putovanja. Pošto smo na terensku išli u subotu, a do ponedjeljka morali poslati dnevnik, iskoristili smo Google da nastavnici pošaljemo izvještaj”, kazala je Belma Karačić, OŠ Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković.

“To je bilo snimanje kratkog filma i nastava je bila obustavljena zbog zagađenja vazduha. Tada nam je ova platforma poslužila kao mjesto za rad. Pomoću nje smo montirali i završili rad na filmu”, dodao je Nurdžihan Drkić, OŠ Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković.

Uz pomoć mobilne aplikacije ili aplikacije na računaru, učenici se u bilo kojem trenutku mogu obratiti nastavnicima, koji će im pomoći da što bolje urade svoje zadatke. Nastavnici kažu kako je ovaj sistem u mnogome unaprijedio nastavu.

“Mislim da se stvara neki intimniji odnos između učenika i nastavnika. Tako da oni imaju slobodu da se na taj način obrate nastavnicima. Znaju da će istog trenutka dobiti povratnu informacije, ukoliko imaju neko pitanje. Primjera radi, za takmičenje, automatski će dobiti informacije o testovima, te kako se prijaviti”, otkrila je Emina Hrnjić, pedagog OŠ Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković.

S druge strane, postavlja se pitanje: može li trend korištenja interneta u nastavi imati negativan utjecaj na učenike?

“Internet će djeca koristiti bez obzira da li mi to želimo. Stoga, ipak je bolje da im mi organizujemo to vrijeme provedeno na internetu. Da ga iskoriste u neke edukativne svrhe, a ne na Facebooku gdje će vidjeti neke negativne stvari”, objasnila je Hrnjić.

Google edukacijsku platformu koristi preko 60 miliona korisnika širom svijeta. U Bosni i Hercegovini počela se koristiti prije 15 godina, ali još uvijek ne postoji konkretna inicijativa za njeno sistematsko uvođenje u nastavu. Koristi je tek nekolicina obrazovnih ustanova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.