Mladen Ivanić izabrao put BiH između SAD i Rusije

Vijesti 03. feb 201707:40 > 07:44
N1

U četvrtak je u radnoj posjeti BiH boravio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji se između ostalog susreo i sa članovima Predsjedništva BiH.

Na zajedničkoj pres konferenciji nakon sastanka, Stoltenberg i Ivanić su odgovorili i na novinarska pitanja.

Na pitanje da li je osjetan sve veći utjecaj Rusije na zemlje Balkana i da li ‘popušta’ utjecaj Sjedinjenih Američkih Država predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je odgovorio:

Brisel ima najveću ulogu u BiH. Jasno smo se predijelili za EU. Prirodno je da uslovi, standardi i političko zakonodavni utjecaj ide preko Brisela“, odgovorio je Ivanić te dodao:

“Utjecaj SAD-a i Rusije će se svesti na Vijeće za implementaciju mira sve dok postoji Visoki predstavnik. Ne očekujem nikakve spektakularne promjene kada je u pitanju BiH. Za bivši američke administracije nismo bili velika tema, pa ne vjerujem da ćemo biti i sada. Mislim da se neće baviti nama. Mi ćemo biti tema birokrata u ministarstima vanjskih poslova, što i nije ni loše. Jedino ako ne napravimo tolilki problem pa da postanemo zanimljvii velikim političarima, što nije dobro.”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio da do nestabilnosti u BiH i regionu može doći zahvaljujući samo domaćim političarima, te da istovremeno samo upravo domaći lideri mogu obezbjediti pravu stabilnost.

NATO može pomoći u tome, ali ne može sam nametnuti stabilnost ako to ne žele domaće snage. Zato je odgovornost isključivo na nama.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.