Općina Stari Grad nezadovoljna čišćenjem snijega na ulicama

Vijesti 03. feb 201714:09 > 14:14
N1

Općina Stari Grad nije zadovoljna učinkom preduzeća "Rad" u zimskom održavanju saobraćajnica, trotoara, mostova i stepeništa u Starom Gradu.

Iako je KJKP”Rad” u obavezi da vrši čišćenje navedenog prema jasno definisanim prioritetima, a za što Općina Stari Grad na godišnjem nivou izdvaja 200.000 KM, stanje na terenu tokom mjeseca januara bilo je potpuno nezadovoljavajuće.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić naložio je Sektoru za poslove mjesnih zajednica da sačinjava dnevne foto-izvještaje o stanju prohodnosti ulica, stepeništa, trotoara i mostova na području ove općine. Izvještaji sekretara mjesnih zajednica pokazali su da KJKP “Rad” i pored obaveze da čisti ulice trećeg i četvrtog prioriteta 72 sata nakon prestanka padavina, to nije učinio ni poslije mnogo dužeg vremenskog perioda.

Tačnije, izvještaj sačinjen o pojedinim stepeništima i trotoarima drugog, trećeg i četvrtog prioriteta pokazuje da nisu bili očišćeni ni 01. februara, a tek sa porastom temperature zraka i poboljšanjem vremenskih prilika snijeg se otopio i ovi dijelovi su postali prohodni.

Radi se o sljedećim lokacijama: Alifakovac i Veliki Alifakovac, Bistrik basamci, Garaplina, Bistrik brijeg, Kurtin sokak, Begovac, Ispod Budakovića, Skendera Kulenovića, Osmana Nakaša i Prvi bataljon.

Opcina Stari grad
Opcina Stari grad
Opcina Stari grad
Opcina Stari grad
Opcina Stari grad
Opcina Stari grad
Opcina Stari grad
Opcina Stari grad
Opcina Stari grad
Opcina Stari grad

O problemu neadekvatnog čišćenja ulica u Starom Gradu govorilo se i na sjednicama Općinskog vijeća, a rukovodstvo Općinskog vijeća Stari Grad održalo je i sastanak sa predstavnicima KJKP “Rad” gdje je rečeno da će se usluga pokušati popraviti, ali je evidentno da do toga nije došlo.

Također je naglašeno da se Stari Grad treba tretirati na drugačiji način, upravo zbog specifičnosti svojih ulica i mahala, te da se ne smije dopustiti da ulice nisu očišćene kako zbog krađana, tako i zbog velikog priliva turista upravo u ovaj dio grada.

S obzirom da vremenske prognoze predviđaju snježne padavine i tokom mjeseca februara, iz Općine Stari Grad se apeluje na KJKP “Rad” da ozbiljnije pristupe održavanju saobraćajnica, trotoara, mostova i stepeništa u ovoj općini kako se ne bi ponovila situacija od prošlog mjeseca. Pozivaju se odgovorni u ovom preduzeću da ispunjavaju svoje obaveze preuzete potpisivanjem ugovora.

U suprotnom, Općina će morati poduzeti adekvatne mjere, između ostalog i iskoristiti mogućnost da tereti KJKP “Rad” za plaćanje naknade za svaki dan zakašnjenja čišćenja ulica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.