Hoće li Sabina Ćudić biti nova gradonačelnica Sarajeva?

Vijesti 06. feb 201709:30 > 09:37
N1

Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke i aktuelna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, kandidat je bloka ljevice za gradonačelnicu Sarajeva.

Na današnjoj Konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva trebao bi biti izabran nasljednik Ive Komšića, aktuelnog gradonačelnika Sarajeva.

Blok ljevice, odnosno SDP-a, Demokratske fronte, Naše stranke, Građanskog saveza i nezavisnih vijećnika, osigurao je 14 glasova vijećnika od mogućih 28 koliko čini gradsko vijeće.

Da bi se izabrao gradonačelnik potrebno je osigurati 15 glasova što znači da ovom bloku nedostaje još jedan glas kako bi, prema nezvaničnim informacijama, potvrdili Sabinu Ćudić za novu gradonačelnicu.

Tako će Naša stranka danas imati prijedlog za gradonačelnika, SDP će ponuditi mjesto predsjedavajućeg Gradskog vijeća i jednim dogradonačelničkim mjestom, DF sa drugim dogradonačelnikom i dva zamjenika predsjedavajućeg iz nezavisnih.

Prethodno su mediji pisali o tome da će Abdulah Skaka naslijediti Komšića na poziciji gradonačelnika kao prijdelog SDA i SBB-a.

Međutim, stvari su se iskomplikovale nakon što je opozicioni blok uspio osigurati 14 glasova vijećnika.

Sjednica počinje u 10:00 sati, a koji blok će osigurati potrebnu većinu, odnosno još jedan glas, bit će poznato tokom dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.