FUCZ: Proizvođači dužni isporučiti ispravnu plinsku bocu

Vijesti 06. feb 201716:13 > 17:05
N1/ Arhiv

Nakon eksplozije plinske boce u sarajevskom naselju Alipašino Polje, prilikom koje su dvije osobe smrtno stradale, kontaktirali smo Maidu Mekić - Skrobanović iz Federalne uprave Civilne zaštite kako bismo dobili informacije o tome koliko su plinske boce sigurne.

Suština je da su proizvođači, odnosno distributeri plinskih boca gasa, ti koji su dužni isporučiti korisniku atestiranu (tehnički ispravnu plinsku bocu) i izdati atest o ispravnosti plinske boce, kao i pismene upute o opasnostima kao i mjerama sigurnosti prilikom upotrebe plinske boce“, kazala nam je Mekić – Skrobanović.

Takođe, kazala nam je da je pravilnikom propisano da distributer ili ovlaštene stručne osobe koje ovlasti distributer vrše pregled uređaja i trošila za plin prije prve upotrebe, kao i periodična ispitivanja i kontrole, te da je osoba koja vrši pregled uređaja i trošila dužna sačiniti zapisnik o utvrđenom stanju i jedan primjerak tog zapisnika predati korisniku.

Svaki zapaljivi i eksplozivni plin ima svoje specifične fizičko-hemijske karakteristike te u zavisnosti od tih karakteristika distributer i izdaje napismeno vrste opasnosti i mjere sigurnosti, te kako postupati u opasnim situacijama. Da li će korisnik upotrebljavati plinsku bocu na propisani način i provoditi mjere sigurnosti u slučaju opasnosti zavisi isključivo od korisnika plinske boce“, navela je  za N1.

Pitali smo je i u kojoj mjeri se navedeno provodi u praksi te je rekla kako smatra da je najbolje potražiti odgovore kod distributera plinskih boca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.