Da li su stradanja u požaru mogla biti izbjegnuta

Vijesti 06. feb 201718:38 > 19:07
N1

Stariji muškarac i žena stradili su u požaru koji se jutros dogodio u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Vatrogasne ekipe su nakon dojave o eksploziji u roku od nekoliko minuta bile na mjestu događaja, ali nisu uspjeli spasiti bračni par.

Mnogobrojni građani koji su satima stajali ispred zgrade gdje se dogodio požar, kažu da su i sami pokušali pomoći – ali vatra je bila jača od njih.

Četiri minute nakon eksplozije u Geteovu ulicu stiglo je prvo vatrogasno vozilo, a samo pet minuta nakon, još dva. Policija, hitna pomoć, svi na mjestu događaja, ali žrtvama nije bilo spasa, iako je požar lokalizovan vrlo brzo. Desetine građana koji su pratili čitavu dramu na 11. spratu kažu da su komšije prve priskočile u pomoć.

“Ja sam razvalio odmah vrata i jedan momak je za mnom uletio, ali nismo mogli dalje od vatre, od dima. Sve je izgorjelo, a žena je gorila pred nama, pred našim očima. Dok su vatrogasci razvukli liniju od prizemlja do sprata gdje je gorio stan, žena je već gotova bila”, ispričao nam je Ismir Šehić.

Mustafa Grbo prvi je vatrogasac koji je ušao u stan i pri tome je zadobio opekotine. Dim i previsoka temperatura učinili su svoje. Nisu mogli pomoći žrtvama. Najveći problem je, kaže Gibanica, to što nije radila hidrantska mreža i što vatrogasci nisu mogli koristiti vatrogasno crijevo, koje bi mnogo brže zaustavilo požar.

“Pošto to nije bilo moguće, i jer je ta instalacija bila neispravna, to će naknadno utvrditi inspektori, pristupilo se pružanju pruge, a to uzme vremena. Treba vam nekih 5 do 10 minuta, ali ljudi su pružili prugu. 11 spratova nije malo”, kazao je vatrogasac Dževad Gibanica.

U stanu su zatekli plinsku bocu, te pretpostavljaju da je ispuštala plin. Ipak, šta se detaljno dešavalo, te da li će neko eventualno odgovarati za smrt dvije osobe, i činjenicu da hidrantska mreža nije bila u funckiji, trebali bi utvrditi inspektori.

“Naši policijski službenici su o ovom događaju obavijestili Tužilaštvo KS čiji će tužilac izaći na mjesto događaja i rukovoditi uviđajem kada se za to steknu tehnički i sigurnosni uvjeti. Nakon završenog uviđaja imat ćemo više detalja o uzrocima požara”, istakao je Irfan Nefić, portparol MUP-a KS.

Bitno je, ističu nadležne institucije, da građani redovno održavaju plinske instalacije i boce. Da čitaju pomno upustva koja im dostavljaju dobavljači boca. Ukoliko primijete bilo kakve nepravilnosti, da pozovi dežurne službe, na primjer Sarajevogasa, ili drugih operatera koji se bave ovom vrstom posla. Sva uputstva i brojevi telefona nalaze se na web stranicama nadležnih preduzeća. Ukoliko osjete miris plina, obavezno da prozrače prostorije, i obrate posebno pažnju da ne postoje izvori paljenja u blizini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.