Skaka za N1: Neozbiljna kandidatura Ćudić noć prije izbora

Vijesti 07. feb 201709:07 > 10:55
N1

Diplomirani ekonomista i dojučerašnji dogradonačelnik Abdulah Skaka novi je gradonačelnik Grada Sarajeva. Predsjednik Općinskog odbora SDA Stari Grad i nosilac liste na prethodnim lokalnim izborima će zamijeniti Ivu Komšića na mjestu prvog čovjeka Grada Sarajeva. Novi gradonačelnik grada Sarajeva bio je gost Novog dana.

Dobili ste podršku 15 vijećnika, odnosno 11 vijećnika SDA i SBB-a te četiri nezavisna zastupnika. Očekivano?

Prije godinu dana imenovan sam na funkciju zamjenika gradonačelnika i ja sam iskoristio to vrijeme i radio jako kvalitetno što je dovelo do toga da su to vijećnici prepoznali i dali mi podršku. Također želim se zahvaliti i stranci SDA zbog ukazanog povjerenja.

Vaša protivnica Sabina Ćudić je imala 12 glasova “za”, 7 je bilo protiv dok je 9 vijećnika bilo suzdržano?

Kandidatura Ćudić je bila poprilično neozbiljna, po mom mišljenju. Mi smo proces kandidature za gradonačelnika počeli u oktobru, odmah nakon lokalnih izbora. Napravili smo jasno vidljiv put, sa jasnom strategijom tako da je kandidatura Ćudić malo bila ishitrena. Neozbiljno je da neko ko treba voditi grad se kandiduje noć prije izbora. SDA je sa strankama ljevice imala razgovore da imamo zajedničke kandidate, međutim, taj konsenzus nije se mogao postići.

Eksplozija komentara na društvenim mrežama povodom Vašeg izbora, ali i zvaničnih saopćenja stranaka. Komentirajući događaje sa sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajevo, iz SDP-a navode da je “SDA kupovinom prebjega iz drugih stranaka uspjela izabrati gradonačelnika i druge zvaničnike Grada Sarajeva”, te navodi da je Vaš izbor “klasična korupcija”?

Moram biti iskren, nisam gledao komentare. Ne mogu se zamarati sa određenim komentarima. Dozvolit ću da nakon četiri godine se proanalizira moj rad. Puni smo neke negativne energije, stalno se nešto kritikuje. Evo, SDA je pokazala da je za pozitivne promjene jer je izašla sa kandidaturom mladog čovjeka. Što se tiče drugog dijela pitanja, SDA je ubjedljivi pobjednik lokalnih izbora u Sarajevu i zbog čega bi onda izbor njenog gradonačelnika bio korupcija.

Jednom prilikom ste izjavili da vama kao članu ugledne sarajevske porodice pripada mjesto gradonačelnika. I dalje mislite tako?

Vi ste novinari majstori kako izjavu izvući iz konteksta. Jedan novinarka mi je postavila hipotetičko pitanje da li bi ja kao član ugledne sarajevske porodice trebao biti gradonačelnik na što sam odgovorio sa “da”. Znači, nikad nisam rekao da zaslužujem biti gradonačelnik zbog porijekla. Smatram da je samo rad ono što treba da kandiduje za funkciju.

Na čemu ćete još temeljiti svoju poziciju?

Temeljim na kapitalnim stvarima koje smo uradili u Sarajevu. Aktivirali smo u potpunosti zamrli projekat kao što je trebevićka žičara i vratili smo donatora koji je uložio 7 miliona KM. Riješili smo sva imovinsko-prava pitanja, napravili projekt i čim krene građevinska sezone krećemo sa finalizacijom. Prvi put smo napravili doček Nove godine kako dolikuje Sarajevu. Moramo dovesti turiste ako želimo da nam privredni i turistički kapaciteti budu u funkciji.

Koliko je funkcija gradonačelnika bitna? Kakve su zapravo nadležnosti gradonačelnika Sarajeva?

Gradonačelnik treba biti dobar koordinator između načelnika sarajevskih općina, premijera Kantona Sarajevo i premijera FBiH i da zajednički dolaze do najboljih ideja. Na međunarodnom planu treba što bolje promovisati grad. Sarajevo je brend sam po sebi i to se mora iskoristiti.

S obzirom da je SDA na vlasti u općinama, gradu i kantonu, hoće li konačno biti trajno riješeno pitanje nadležnosti grada?

To je političko pitanje. Izrađujemo zakon o lokalnoj samoupravi i jasno ćemo podijeliti nadležnosti jer je nezamislivo da se tri lokalne zajednice sudaraju na istom teritoriju.

Upućeni ste u problem nedostatka vode, struje kada su niske temperature, problemi sa čistoćom, sve ovo ne čini Sarajevo metropolom. Da li za ovo čemu svjedočimo ima opravdanje?

Situacija jeste loša, ali nije tako dramatična. Imamo objektivnih problema. Ne možemo reći da to nije tako. Uradit ću sve da se taj problem riješi. Radit ćemo sa Vladom kantona i komunalnim produzećima kako bi riješili taj problem.

Rekli ste svoj plana izložiti na narednoj sjednici Vijeća. Šta će biti prioriteti?

Grad Sarajevo treba preuzeti ulogu koja mu pripada. Organizovat ćemo što više raznih događaja kako bi Sarajevo ponovo postao centar regiona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.