Optuženi: Nikada nisam bio kod hangara u Kravici

Vijesti 07. feb 201710:54 > 12:45
N1

Jedan od optuženih za ratni zločin nad civilima u selu Kravica kod Bratunca Milivoje Batinica izjavio je da nikada nije bio u i oko hangara u tom selu, gdje su po optužnici izvršene masovne likvidacije Bošnjaka.

“Ne priznajem izvršenje krivčnog djela koji mi se stavlja na teret”, rekao je Batinica pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, u nastavku suđenja u predmetu “Srebrenica”.

On je jedan od osmorice bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, koji se terete da su zajedno sa nepoznatim pripadnicima te brigade u halama zemljoradničke zadruge i oko njih u Kravici u julu 1995. učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su i Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidoslav Vasić.

Batinica je rekao da je 1992. godine napustio Sarajevo i potom kao izbjeglica živeo u Zrenjaninu, gdje su ga na ulici uhapsile nepoznate uniformisane osobe. Rekao je i da je odveden prvo u Sremsku Mitrovicu, a potom na Jahorinu gdje je bio raspoređen u 3. vod čiji komandir je bio Tomislav Krstović. Batinica je rekao i da je u noći između 13. i 14. jula 1995. godine sa svojim vodom bio raspoređen od Bratunca ka Kornjači, odnosno ka Tuzli.

“Za hangar čuo sam tek poslije povratka u kasarnu, čuo sam da je bio neki incident i da je tamo bila Šehovićka brigada….i samo to znam i nikada, tada, prije i poslije nisam bio u tom hangaru”, rekao je Batinica.

Suđenju prisustvuju svi optuženi koji se brane sa slobode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.