Istražujemo: Kakvog je kvaliteta voda u KS

Vijesti 07. feb 201714:32 > 14:45
N1

Nakon informacija koje su se pojavile među građanima Sarajeva da je narušen kvalitet vode na području Kantona Sarajevo, kontaktirali smo ZZJZKS koji je zadužen za utvrđivanje kvaliteta.

Prvi se oglasio “Vodovod” saopštenjem u kojem tvrde da se kontrole kvaliteta vode vrše svakodnevno i da je voda u Sarajevu zdravstveno ispravna.

Povodom pojave informacija o neispravnosti vode za piće u Sarajevu na društvenim mrežama, obavještavamo građane da je voda u sistemu javnog vodosnabdijevanja zdravstveno ispravna“, navedeno je iz Vodovoda.

Istovremeno, iz Zavoda za javno zdravstvo KS su nam kazali da se monitoring kvaliteta voda provodi svakodnevno, te da nema povećanog broja slučajeva pacijenata sa stomačnim tegobama ili enterokolitisom, s obzirom da se ovakvi simptomi dovode u vezu sa konzumiranjem neispravne vode.

J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo kontinuirano provodi monitoring kvalitete vode na području našeg Kantona, a koja se distribuira iz sistema centralnog gradskog vodovoda. Prema dospjelim prijavama zaraznih bolesti, u 2017.godini nema povećanog broja slučajeva sa stomačnim tegobama, odnosno pacijenata sa enterokolitisom, a koji se mogu dovesti u vezu sa konzumiranjem zdravstveno neispravne vode“.

Kako je navedeno, voda je zdravstveno ispravna prema važećem Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti.

Naprotiv, naša epidemiološka služba raspolaže podacima o smanjenom broju prijavljenih pacijenata sa navedenim tegobama, u poređenju sa istim periodom prethodne godine. U sklopu svoje djelatnosti Zavod provodi kontinuirani monitoring kvalitete i ispitivanje vode na zdravstvenu ispravnost u našim akreditiranim laboratorijama i slobodno možemo reći da je voda zdravstveno ispravna prema važećem Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće“.

ViK: Voda je neprocjenjive vrijednosti za grad

KJKP “Vodovod i Kanalizacija” Sarajevo su poručili da je voda u Sarajevu takvog kvaliteta da predstavlja neprocjenjivu vrijednost za cijeli grad.

ViK

Voda u Sarajevu je takvog kvaliteta da predstavlja neprocjenjivu vrijednost za cijeli grad i molimo građane da nam pomognu da sačuvamo njenu vrijednost, radi nas samih kao i radi budućih generacija. Da bismo to postigli, moramo svi imati tačne informacije i ne dopustiti da nas razne neprovjerene i netačne informacije ometaju u radu“.

Zavod za javno zdravstvo KS je poručio da će se i u budućnosti vršiti pojačani nadzori, a sve u cilju zaštite građana KS.

Naše terenske i laboratorijske ekipe od početka redukcija, provode pojačan monitoring u skladu sa kapacitetima, te Vas obavještavamo da će se i u budućnosti vršiti pojačan nadzor, a sve u cilju zaštite zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo“, poručili su.

Konaković: Ko dobije Vodovod, od mene ima čokoladu

Svoje iskustvo sa prekidom vodosnabdijevanja danas je na sjednici Skupštini KS podijelio i premijer KS Elmedin Konaković.

Pokušao sam dobiti Vodovod danas nekoliko puta jer u Despićevoj ulici gdje živim danas nema vode. Nismo na listi ulica u kojima se otklanjaju kvarovi, ali vode nema. Broj na koji se prijavljuju kvarovi je 210-707, a ko njega dobije od mene ima veliku čokoladu. 210-435 je drugi broj, gdje se javi gospođa koja mi da treći broj gdje zvoni stalno, ali se niko ne javlja. Onda sam opet pozvao pa mi se javio muškarac… Sat sam pokušavao dobiti Vodovod“, ispričao je neugodno iskustvo Konaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.