FUZIP o Jablaničkom: Nije zapažena nijedna uginula riba

Vijesti 07. feb 201715:51 > 15:57
N1

Federalna uprava za inspekcijske poslove je utvrdila da je zbog niskih temperatura i povećanja potrošnje električne energije i osiguranja funkcionisanja elektroenergetskog sistema HE Jablanica bila prinuđena nastaviti proizvodnju električne energije na kotama koje su ispod minimalnog graničnog stanja za januar.

U izvještaju koji je sačinio glavni federalni vodni inspektor nakon obilaska HE Jablanica, navodi se da nije zapažen nijedan primjerak uginule ribe.

Iz kabineta direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) su istakli da je inspektor konstatovao da je minimalno ispuštanje vode propisano vodnom dozvolom u skladu s istom.

“U proteklih nekoliko mjeseci došlo je do poremećaja u smislu hidroloških prilika kada je u pitanju dotok vode u akumulaciju Jablaničko jezero, koji su uzrokovani vrlo oskudnim padavinama. Pored toga korištenje akumulacije HE Jablanica je vršeno tako da su se poštovali uslovi vezano za poželjno, odnosno granično stanje akumulacije”, navodi se u saopštenju FUZIP-a.

Naveli su da su od 8. januara ove godine zbog izuzetno niskih temperatura, povećanja potrošnje električne energije i osiguranja urednog napajanja potrošača, ali i sigurnog funkcionisanja elektroenergetskog sistema, u HE Jablanica bili prinuđeni nastaviti proizvodnju električne energije na kotama koje su ispod minimalnog graničnog stanja koje je za mjesec januar definisano vrijednošću od 245,00 m.n.m.

“Kota je krajem januara pala na vrijednost 238,66 m.n.m. i od tada se intenzivno vrši punjenje akumulacije. Na današnji dan kota akumulacije iznosi 247,07 m.n.m. I pored ovako lošeg hidrološkog stanja HE Jablanica je ispuštala vodnom dozvolom propisani minimum vode koji ne smije biti manji od 40 m3/s”, istakli su iz FUZIP-a.

Prema njihovim podacima prosječno ispuštanje vode za novembar je 132,85 m3/, za decembar 122,49 m3/s, a za januar 85,34 m3/s.

Zbog hidrološki sušnog perioda, slabijeg dotoka vode te maksimalnog korištenja zaliha vode radi proizvodnje električne energije Jablaničko jezero, jedno od najvećih akumulativnih jezera u Bosni i Hercegovini (BiH), gotovo je presušilo proteklih dana.

Ekološke i ribarske udruge tvrde da je Elektroprivreda BiH prije 40 dana ispustila vodu na brani uz jezero bez ikakvog ranijeg najavljivanja što će, naveli su, imati dugoročne katastrofalne posljedice po ekosistem i riblje bogatstvo u tom području.

Iz Elektroprivrede BiH su jučer odbacili sve optužbe o izazivanju ekološke katastrofe. Istakli su da nije ugroženo propisano ispuštanje vode za druge namjene, osim za podmirenje potreba elektroenergetskog sistema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.