Požar sa smrtnim ishodom: Ko je odgovoran za propuste?

N1

Dan nakon tragičnog požara u sarajevskom naselju Alipašino Polje - kasno za dvoje smratno stradalih staraca - postavlja se pitanje: ko je odgovoran za određene propuste kojih je bilo i kako u suštini ovakve nesreće u budućnosti izbjeći.

Dvije osobe smrtno su stradale u požaru praćenim eksplozijom u Geteovoj ulici. Požar je uništio i nekoliko okolnih stanova. U vatrogasnoj službi kažu kako su stigli na vrijeme, ali i kako hidrantska mreža u zgradi nije radila, što im je otežalo posao.

Da je radila stabilna hidrantska mreža, oni bi gore imali vatrogasno crijevo dugo 15 metara koje bi doprlo do stana. Standardni mlaz baca 10 metara, i oni bi uspjeli sa tog mjesta u haustoru početi gašenje požara. To nije bilo moguće jer je instalacija neispravna. To će naknadno utvrditi inspektor protivpožarne zaštite koji radi uviđaj. Onda se pristupilo pružanju pruge“, kazao je vatrogasac Dževad Gibanica.

Odgovorni za ispravnost hidrantske mreže su upravitelji zgrada. U ovom slučaju, to je kompanija Hetig. Oni su potvrdili da mreža nije radila, ali i kako je za to, vjerovatno, odgovoran ljudski faktor.

Ustanovili smo da je ventil u zajedničkim prostorijama u podrumu zatvoren. Odgovorno tvrdim da je hidrantska mreža ispravna i funkcionalna, i što je slučaj i sa svim pumpnim postrojenjima. Bitno je istaći da ključeve od zajedničkih prostorija imaju svi etažni vlasnici, a ne samo predstavnici. Tako da je bilo ko mogao zatvoriti taj ventil“, istakao je Suad Alić, direktor Hetig dd.

I stanovi koji se nalaze u blizini stana u kojem se desila eksplozija pretrpjeli su veliku materijalnu štetu. Stanari kažu kako su uznemireni, trenutno pokušavaju utvrditi omjer materijalne štete, ali se i nadaju da će im nadležni nadoknaditi štetu koju su pretrpjeli.

Prozori su otišli, stakla polupana, izgorjeli okviri. To sad sve treba promijeniti. Vrela stakla koja su padala po ćilimu, sve su ostavila fleke. Kad povučete rukom po zidovima, ostaje mastan trag i miris sagorjeline. To se definitivno treba očistiti specijalnim sredstvima. Ti sagorjeli produkti monoksida vjerovatno su i kancerogeni“, rekao je Muhamed Selimović, stanar zgrade.

Za naknadu štete odgovorni su uzročnici, s obzirom na to da zgrada nije osigurana. Za osiguranje zgrade potrebna je saglasnost 2/3 etažnih vlasnika. Kakav je obim materijalne štete ali i ko je odgovoran za njenu nadoknadu, biće poznato nakon analize sudskog vještaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.