"Odgovorni za referendum neka odbranu plaćaju iz svog džepa"

Vijesti 08. feb 201708:58 > 09:04
N1

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske ponovo su razmatrali Izvještaj Republičke komisije za provođenje referenduma o Danu RS. Raspravu o ovoj temi bojkotovali su predstavnici koalicije Domovina. Oni su napustili zasjedanje i pozvali Ustavni sud i Tužilaštvo BiH da prošire istragu i broj osumnjičenih u predmetu "referendum".

Admir Čavka, poslanik SBB-a u NSRS-u bio je gost Novog dana.

Domovina je poručila da je ponovno razmatranje referenduma označilo da RS još dublje tone u izolaciju. Zbog čega to tvrdite?

Zato što se uporno krše odluke najviše sudske instance. Odluke i presude Ustavnog suda BiH se krše i zbog toga smo napustili zasjedanje NSRS-a protiv odluka koje su na štetu države BiH.

Tužilaštvo BiH vodi istragu u predmetu referendum. Danas će kako je najavljeno biti saslušana entitetska premijerka Željka Cvijanović. Vi ste iznijeli i prijedlog da nalogodavac plaća odbranu iz svog džepa. Radi li se o nalogodavcu ili nalogodavcima u množini?

Svaki optuženi treba platiti iz svoga džepa jer su na vrijeme upozoreni od Ustavnog suda BiH da je referendum nelegalan i svako treba da snosi odgovornost. Mislim da je više nalogodavaca. Cijela struktura stoji iz referenduma i to je vladajuća struktura koja i dan danas podržave priču u vezi referenduma.

Prvi put je Vijeće naroda zaobiđeno, objava je mimo procedure išla ka Službenom glasniku što je prepoznao Ustavni sud RS. Ko je krivac za kršenje procedura?

Vijeće naroda će pokrenuti vitalni nacionalni interes i to će ići prem Ustavnom sudu RS, a ako bude potrebno i prema državnom Ustavnom sudu. Hiljade zakona donoseno je po redovnoj proceduri, a ovaj put je to preskočeno i odmah se otišlo prema Službenom glasniku.

Predsjednik referendumske komisije Siniša Karan iznio je pred novinarima novu inicijativu koja bi mogla značiti promjenu Ustava RS u dijelu koji se odnosi na nadležnosti Vijeća naroda. Da li Vam je poznata ideja i šta o njoj mislite?

O ovoj ideji se priča već nekoliko godina. Umanjivanje značaja Vijeća naroda i blokada donošenja nekih odluka je diskriminatorski i uskraćuje prava za sva tri konstuitivna naroda.

Kako funkcionise Domovina? Je li na ovu bošnjacku koaliciju utiče ona na državnom nivou?

Dobro funkcionišemo. Sve razlike koje imamo na državnom nivou ne smijemo prenositi na nivo entiteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.