Šta su otkrili presretnuti razgovori na suđenju Radončiću

Vijesti 08. feb 201718:26 > 19:18
N1

Preslušavanjem presretnutih razgovora i čitanjem SMS poruka između optuženih i svjedoka nastavljeno je suđenje u procesu “Radončić i drugi”. Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić optuženi su radi ometanja rada pravosuđa i uticaja na svjedoke.

Preslušan je dio presretnutih razgovora iz dokaznog materijala postupajućeg tužioca. Ovaj put bez isključivanja javnosti. Čuli su se tako kompletni ili dijelovi razgovora između opuženih Fahrudina Radončića i Bakira Dautbašića, te Dautbašića sa Bilsenom Šahman i Zijadom Hadžijahićem.

Tako je krajem 2015. Dautbašić nazvao Bilsenu Šahman da joj prenese svoj razgovor sa Almirom Bašićem kao uposlenikom Granične policije u kontekstu bojaznosti od eventualnog pokretanja postupka protiv njega.

Bašić mu je tada kazao:

Tebe Božo voli, nema šanse da Božo protiv tebe piše u korist neke rospije”.

Riječ je naime o Azri Sarić, ključnoj svjedokinji ovog procesa, bivšoj djevojci ubijenog Ramiza Delalića koja je svjedočila i u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija. Sarićeva je bila tema i drugih presretnutih razgovora.

Naime, onog koji su 31. decembra 2015. vodili Fahrudin Radončić i Fuad Čibukčić SBB-ov direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Čibukčić je Radončiću tada kazao da je u mjestu Mlini kraj Dubrovnika sreo bivšeg direktora Obavještajno bezbjednosne agencije BiH Almira Džuvu sa Azrom Sarić.

Za mene je bilo mučno i potpuno sam nezadovoljan – da se razgovori te vrste u ovako važnom postupku emitiraju u Sudu takvog značaja”, izjavio je Asim Crnalić, advokat Fahrudina Radončića.

U sudnici su puštena i dva razgovora između Fahrudina Radončića i političara i biznismena Safeta Oručevića, zatim razgovor sa ljekarom Emirom Talirevićem, te sa biznismenom Damirom Fazlićem. U tim razgovorima bilo je riječi o ličnim neslaganjima Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, ali i o odnosima u koaliciji, javnim preduzećima, te pozicijama u Savjetu ministara BiH, a sve u sjeni pominjanja Azre Sarić i procesa na Kosovu. Tako je Radončić 4. januara 2016. rekao Talireviću misleći na Bakira Izetbegovića:

“Ja sam tebi dušu dao, stranku ti dao, a ti bi mene da hapsiš, onaj Aljoša i Dudo. Ustvari nije ni Aljoša (Čampara), samo Dubravko”.

“Meni je možda najsimpatičnija rečenica, ako smijem da je komentarišem, ono što je rekao gospodin tužitelj da mu treba skidanje oznake zatvorenog da bi se u javnosti vidjela makar jedna inkriminacija što će reći da on danas nije ponudio ništa čime je osobno zadovoljan”, komentairsao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a BiH.

Da se kodni razgovor 1001. ne pusti – od suda je zatražio lično Radončić rekavši da je to razgovor sa sadašnjim direktorom Obavještajno bezbjednosne agencije koji ne sadrži ništa sporno. Sud je uvažio zahtjev. Uvažen je i zahtjev da se ne pusti razgovor sa “vrlo važnom visokopozicioniranom državnicom”.

Sudsko vijeće naknadno će odlučiti da li će dio presretnutih razgovora između optuženih i svjedoka u ovom procesu biti pušteni samo na zatvorenoj sjednici sa koje će biti isključena javnost ili na nekom od redovnih ročišta. Naime, odbrana smatra da dio razgovora zadire u privatnost, dok se tužilaštvo tome protivi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.