Općina Centar kontroliše pitku vodu na lokalnim vodovodima

Vijesti 09. feb 201714:19 > 14:22
Facebook

Općina Centar Sarajevo je i ove godine u budžetu osigurala finansijska sredstva za stalni nadzor, kontrolu i kontinuiranu dezinfekciju vode za piće na nekoliko lokalnih vodovoda.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Snježana Balta potpisali su ugovor na osnovu kojeg Općina u 2017. godini finansira, a Zavod radi analizu, ispitivanje i kontrolu vode na šest lokalnih vodovoda u Nahorevu i Mrkovićima: Stijena, Muharemovići, Kokorevac, Brda, Radava i Čavljak.

Ugovorom, u vrijednosti 8.000 KM, sanitarna inspekcija Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo se obavezuje da će tokom cijele 2017. na pomenutim izvorištima jednom mjesečno praviti bakteriološku analizu vode i kontrolisati nivo hlordioksida.

Ugovorom je također predviđeno da se četiri puta godišnje obavlja fizičko-hemijska analiza vode. Na osnovu tih ispitivanja inspekcija je u obavezi da mjesečno sačini zapisnik o sanitarno-higijenskom stanju lokalnih vodovoda.

Sredstvo za dezinfekciju vode za piće je nabavila firma “ITR” iz Sarajeva sa kojom je Općina Centar također potpisala ugovor u vrijednosti od 4.800 KM, saopćeno je iz Općine Centar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.