Dautbašić: Bezvizni režim za BiH je siguran

Vijesti 11. dec 201410:11 > 10:18
N1

Gost emisije Novi dan bio je Bakir Dautbašić, šef monitoring tima za viznu liberalizaciju i sekretar Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

U novembru prije dvije godine, BiH je upozorena pred ukidanje bezviznog režima, zbog povećanog broja lažnih azilanata. Danas, naša država je, prema Dautbašićevim riječima, pouzdan partner.

BiH je u potpunosti pouzdan partner i bezvizni režim je siguran. BIH je ispunila 170 uslova koji su se nas tražili i ispunili smo sve zahtjeve koje su pred nas postavljeni. Nemamo veliki broj lažnih azilanata u odnosu na druge države“.

Gorući svjetski problem je odlazak stranih državljana na svjetska ratišta u Siriji i Iraku.

Morat ćemo se boriti protiv osoba koji žele otići i boriti se na stranim ratištima. Iz tog razloga usko sarađujemo sa drugim službama sve sa ciljem suzbijanja te pojave“, kazao je Dautbašić.

Prema njegovim riječima 170 uslova je implementirano koji su postavljeni pred BiH, zakoni su doneseni i oni se sprovode na pravi način.

Trošak vraćanja lažnih azilanata u njihove države snose države u kojima se azilanti zateknu.

Konkretno u našem slučaju Njemačka i Švedska, iako smo mi ponudili svoju pomoć. Njemačka je nedavno BiH proglasila sigurnom zemljom i proces vraćanja lažnih azilanata i njihove zloupotrebe će kraće trajati u odnosu na predhodni period“, rekao je šef monitoring tima za viznu liberalizaciju.