Ivanić: Uvjeren sam da BiH ne može podnijeti reviziju tužbe

Vijesti 09. feb 201717:02 > 17:11
N1

Evidentno je da Čović i ja imamo drugačiji pogled na to, kazao je za N1 predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić komentarišući reviziju tužbe BiH protiv Srbije za genocid.

Uvjeren sam da BiH ne može podnijeti reviziju tužbe protiv Srbije zato što BiH predstavljamo, bar kad je Predsjedništvo u pitanju, i ja i Izetbegović i Čović i evidentno je da ja i Čović imamo drugačiji pogled na to i evidentno je da to nije tužba u ime BiH, a uz to sam potpuno uvjeren da je revizija, pa čak i znam, to su mi rekli u Sudu neformalno, da je svaka revizija novi slučaj i da su za rijetke slučajeve revizija ranije bile potrebne nove odluke nadležnih organa. Ja to govorim danima, ali očito niko ne želi da sluša“, istakao je Ivanić za N1 te dodao:

Ja ne vidim pravnu mogućnost da do te tužbe dođe, a da ne govorim o negativnim političkim aspektima prisvajanju imena BiH, govorenju u ime BiH od samo jedne strukture i čitavom nizu drugih stvari. Ne vidim nijedan mogući pozitivni efekat koji bi neko od ovoga mogao da izvuče, ali mi smo robovi stanja u kojem se zacrtaju pozicije i nema razmišljanja o kompromisima“.

Ivanić je za N1 komentarisao i Savez za promjene.

Ja sam uvjeren da će doći do nove krize koja će biti ozbiljnija nego sve što se desilo s referendumom ili obilježavanjem Dana Republike Srpske. Mislim da bi ovaj put politička kriza mogla biti vrlo ozbiljna“, komentarisao je.

Partija PDP kojoj pripadam ponudila je deklaraciju da se ne ide više s osporavanjem nikoga. Ako i to nije kompromisno rješenje ja opet moram postaviti pitanje: Pa gdje je kraj, šta se očekuje da se uradi? Stvar je vrlo ozbiljna, nimalo naivna i ja sam o tome razgovarao s gotovo svim ambasadorima. Jasno sam im rekao svoj stav na vrijeme, upozorio i tražio i od njih podršku“, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH za N1.

Kazao je i kako misli da će “najveća politička žrtva biti oni koji su ovo sve zakuhali”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.