Bijedić: Trasa koridora 5c je legalizovanje trećeg entiteta

Vijesti 09. feb 201717:46 > 17:55
N1

Izgradnja trase autoputa Koridor 5c danas je bila tema na dnevnom redu Parlamenta FBiH. Odluka je tretirana pod pitanjem "Prijedlog odluke o donošenju prostornog plana područja obilježja od značaja za FBiH - Autocesta na koridoru 5c 2008 - 2028".

Gost Dana uživo bio je bišvi ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Enver Bijedić.

Bijedić je kazao da će nova, izmijenjena, projektna dokumentacija trase koridora 5c ustvari legalizovati treći entitet.

Nova izmijenjena projektna dokumentacija trase koridora VC pravi ogromnu štetu narodu BiH. Trasa koju traže SDA i HDZ u potpunosti slijedi liniju razgraničenja iz perioda 93./94. i graničila je između Armije BiH i HVO-a. Šta drugo pomisliti nego da će taj autoput biti jedna nova granica između dva entiteta. Tako se predviđa da će se dobiti treći entitet i granica će bukvalno ići sa ovom dionicom autoceste“, kazao je Bijedić.

Dodao je da trenutni projekt nema veze sa strukom.

“Projekt nema veze sa strukom i stručnim projektovanjem. To je mnogo skuplja dionica”.

Bijedić je objasnio zašto se inače autoceste u svijetu prave na višim predjelima.

Sve autoceste na svijetu i okruženju idu po brdima, jer se po dolinama nailazi na prepreke zvani tuneli. Tuneli su najskuplji projekt na svakoj autocesti. Da bi se to izbjeglo, ide se po obodu brda. Tako se ne bi ugrožavali privatno vlasništvo i poljoprivredno zemljište, kao i zemljište srpskih povratnika. Ovakvim autoputem se ide u stvaranje trećeg entiteta“.

Uskoro video cijelog gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.