Burne reakcije na reviziju tužbe: Odluka naredne sedmice

Vijesti 09. feb 201718:21 > 19:03
N1

U Sarajevu je danas održan sastanak bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i agenta Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde Sakiba Softića. Konačna odluka, pokreće li se postupak revizije tužbe BiH protiv Srbije za genocid, trebalo bi da bude donesena naredne sedmice.

U međuvremenu, stižu brojne reakcije. Oglasili su se i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

U SDA su zaprepašteni negativnim reakcijama koje stižu na račun Bakira Izetbegovića, s različitih strana, na mogućnost pokretanja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid. Poručuju da se odnosi mogu graditi jedino istinom, a ne guranjem iste pod tepih. Istaknuti član SDA Srebreničanin Sadik Ahmetović, na navedeno ima diplomatski stav:

Mislim da je ovo vrlo senzibilan trenutak i da treba misliti o prethodnoj tužbi, da se ona ne devalvira ali isto tako ne umanjiti mogućnost revizije ukoliko ima novih dokaza da je poboljša, ali isto tako ukoliko ti dokazi nisu kvalitetni, da ne destabilizuju i ovo malo napretka u BiH“.

Predsjedavajući državnog Predsjedništva Mladen Ivanić jasno kaže da agent Sakib Softić nema legitimitet Predsjedništva, jer je, tvrdi Ivanić i Čović protiv revizije. Osim toga, nezvanično je iz sudskih krugova čuo da nema ni konkretnih dokaza.

Ja opet moram postaviti pitanje: Pa gdje je kraj, šta se očekuje da se uradi? Stvar je vrlo ozbiljna, nimalo naivna. Ja sam o tome razgovarao s gotovo svim ambasadorima i jasno im rekao svoj stav, na vrijeme upozorio i tražio i od njih podršku“, komentar je Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Nekadašnji šef bh. diplomatije i bivši lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, kaže da revizija mora biti državničko, a ne politikantsko pitanje. Potrebno je mnogo konsultacija prije konačne odluke.

Ima toliko pravnika koji su prije 10 odnosno, 13 godina odbili da zastupaju BiH, a najveći su pravnici patriote kada treba ići po nekim skupovima i pričati o tome i onda se došlo do Softića kojeg cijenim kao hrabrog čovjeka. Dakle, nemojmo se kriti iza Softića, ne treba niko iza bilo koga da se krije. Ovdje hrabro treba napraviti državnički potez“, mišljenja je Lagumdžija.

Da se ne može “grlom u jagode” smatra i advokat Fahrudin Ibrišimović, koji iza sebe ima mnogo iskustva pred samim Haškim tribunalom.

Taj postupak otvara mnogo spornih pitanja počevši od legitimacije pa do ocjene dokaza, da li u ovom trenutku postoje dokazi takve prirode, takvih standarda koji su prihvatljivi Sudu. Kada kažemo novi dokazi, onda to moraju biti dokazi koji ispunjavaju zaista neke visoke standarde. Ako je naša strana znala da ti dokazi postoje u trenutku kada se vodio postupak, onda su oni neupotrebljivi u ovom trenutku“, kazao je Ibrišimović.

Na koncu će konačnu odluku morati donijeti lider SDA i član državnog Predsjedništva Bakir Izetbegović, ali kakva god ona bila, izazvat će negodovanje dijela javnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.