Wigemark: SSP donosi korist; Stočari: Država ne pomaže

Vijesti 10. feb 201717:48 > 19:24
N1

Deset dana je prošlo od stupanja na snagu adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini traže od svih nivoa vlasti da ih podrže i isplate im zaostale podsticaje.

U suprotnom, u sistemu slobodnog tržišta i bescarinskog uvoza iz razvijenih zemalja kažu neće opstati. Iskoristili su priliku da svoje nezadovoljstvo prenesu i šefu delegacije EU u BiH na Forumu o prespektivi razvoja bh. poljoprivrede održanom danas u Banjaluci.

Probleme sa farmi prenijeli su u Kristalnu dvoranu hotela Bosna. Najglasniji na ovom forumu bili su stočari. Sa primjenom adaptiranog SSP-a krenuo je i bescarisnki uvoz mesa i mlijeka.

Nemamo se mi šta organizovati jer se država nije organizovala da nam pomogne, nije nam pomogla ni EU. Mi smo ostali na jednoj vjetrometini“, izjavio je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja stočara RS.

Procjenjuje se da će poljoprivrednici, za tri godine, na koliko je potpisan sporazum, pretrpjeti štetu koja se mjeri stotinama miliona maraka. Šef delegacije EU u BiH ne poriče da su stočari u teškom položaju ali i ističe da SSP donosi korist ratarima i voćarima.

Jedan od rezultata je i da su ponovo aktivirane tzv. autonomne trgovinske mjere od strane EU, a one sa sobom nose beneficije direktno za uzgajivače voća i povrća koji će zahvaljujući ovim mjerama moći da povlašteno izvoze svoje proizvode“, kazao je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Wigemark je jasan. Prvi korak koji bi omogućio podršku EU poljoprivrednicima podrazumijeva usvajanje jedne strategije za cijelu BiH.

Isti put prošla je i Hrvatska prije 15 godina. Njihov bivši pomoćnik resornog ministra danas kaže da se isplatil.

Više ekoloških proizvoda, više povrća, više voća i na taj način se mogu lakše nalaziti na policama evropskih gradova i tako se može uravnotežiti bilans. Vjerujte, da što se tiče uvoza, neće i ne može doći do naglog pada kao što nije bilo ni u Hrvatskoj. Potrebno je da se proizvede što više domaćeg proizvoda kojeg potrošači više cijene od uvoznog. To je preporuka za BiH“, naveo je Miroslav Božić, regionalni ekspert u realizaciji projekata EU.

SSP je potpisan u julu prošle godine a počeo se primjenjivati 1. fabruara ove. Neposredno pred parafiranje, njemački ministar poljoprivrede obećao je sanaciju štete ali nakon što se izvrši procjena, što Svjetska banka još nije uradila.

Domaći stočari napominju da im kasne podsticaji koji su višestruko manji nego u zemljama EU. Smatraju da će njihov opstanak i konkurentnost na domaćem tržištu zavisiti isključivo od pomoći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.