Novaković govorio o podizanju prijave protiv Softića

Vijesti 11. feb 201713:48 > 13:52
Fena

Potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Momčilo Novaković ocijenio je kao neiskrenu inicijativu entitetskog predsjednika Milorada Dodika da, ukoliko dođe do revizije tužbe BiH protiv Srbije, predstavnici RS-a treba da se povuku iz institucija BiH.

Da je, kako kaže, Dodikova inicijativa iskrena, sazvao bi sastanak svih parlamentranih stranaka RS-a kako bi se utvrdio stav o ovom pitanju, kao i obavile, naveo je, konsultacije sa Srbijom, po koju su u slučaju tužbe, moguće također dalekosežne posljedice.

Novaković uvjerava i da predstavnici RS-a u bh. institucijama treba da ostanu i brane interese RS-a sve dok postoje mehanizmi koji im to omogućavaju.

Ponovio je da će NDP, u slučaju revizije tužbe BiH protiv Srbije, podnijeti krivičnu prijavu ne samo protiv Sakiba Softića, za koga je rekao da je „samozvani agent BiH“, nego i protiv svih osoba koje su učestvovala u predstavljanju Softića kao agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde.

”Ključna stavka u spomenutoj prijavi je lažno predstavljanje Softića jer je, prema informacijama pravnih stručnjaka, ukoliko dođe do revizije, to potpuno nov proces za čije je pokretanje, kao i za imenovanje agenta u procesu, potrebna odluka Predsjedništva BiH”, kazao je Novaković na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Najavio je i da će od Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) zatražiti da se ispita da li je putem Udruženja “Pravda za BiH”, nekog drugog udruženja ili pojedinca bilo prenosa budžetskih sredstava s bilo kog nivoa BiH na Softićev račun.

”Imamo indicije da je bilo takvih slučajeva, te ćemo tražiti da se ispitaju ti navodi, što će biti drugi razlog za podizanje prijave protiv Softića”, ustvrdio je potpredsjednik NDP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.