BiH i Srbija se dogovorile oko održavanja 11 mostova

Vijesti 11. feb 201716:36 > 16:55
Srna

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Miodrag Poledica izjavio je da je s predstavnicima Bosne i Hercegovine dogovorena zajednička nadležnost za održavanje 11 mostova koji spajaju dvije države.

Ovo je prvi konkretan dogovor koji je uslijedio poslije sastanka predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića krajem januara, a uskoro će biti potpisan i sporazum o održavanju mostova između Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH.

Na granici između Srbije i BiH nalaze se mostovi na tri granične rijeke: Savi, Uvcu i Drini. Dogovoreno je da Srbija održava šest mostova na Drini, a Bosna i Hercegovina pet mostova, od kojih dva preko Save i tri preko Uvca”, rekao je Poledica, a saopštilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar komunikacija i transporta u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Ismir Jusko dogovorili su formiranje zajedničke radne grupe za podjelu nadležnosti u vezi sa održavanjem i rekonstrukcijom mostova između dvije zemlje.

Sastanak delegacija Srbije i BiH održan jučer u Beogradu uslijedio je samo dvije sedmice poslije posjete predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića Beogradu, kada su potpredsjednica Mihajlović i ministar Jusko dogovorili da se formira posebna radna grupa za ovo pitanje“, rekao je Poledica.

Usaglašen je i tekst sporazuma o izgradnji i otvaranju zajedničkog graničnog prelaza u Bratuncu, koji će biti uspostavljen u okviru realizacije projekta izgradnje mosta između Ljubovije i Bratunca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.